Gazele din Marea Neagră,"un pas spre independenţa energetică"
Potrivit expertului în chestiuni de energie, Cătălin Dimofte, rezervele de gaz ar trebui exploatate şi nu păstrate pentru rezerva strategică, întrucât în timp, valoarea lor ar putea scădea.
06 Martie 2012, 20:30
Expertul în chestiuni de energie, Cătălin Dimofte, susţine că gazele descoperite în Marea Neagră nu vor elimina importurile de petrol.
"Deci, faptul că se găsesc nişte gaze, volumul e mare, asta să spunem că o să ne acopere consumul intern aproape în totalitate sau în totalitate, dar nu o să elimini importurile de petrol de exemplu", a declarat Cătălin Dimofte, într-un dialog cu redactorul Radio România, Cătălin Lenţa.
Expertul în chestiuni de energie, Cătălin Dimofte, spune că exploatarea gazelor "e un pas în direcţia independenţei energetice."
Potrivit acestuia, ele ar trebui exploatate şi nu păstrate pentru rezerva strategică.
"Eu cred că ar fi bine de exploatat. Nu neapărat, cu o viteză şi cu o disperare extraordinară, dar ar fi bine totuşi de exploatat pentru că lumea este într-o tranziţie energetică dinspre resurse neregenerabile, cum este şi gazul, către altceva. E posibil ca într-un orizont foarte lung de timp ele să numai însemne mare lucru", este de părere expertul.
Un zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României a fost descoperit în Marea Neagră la sfârşitul lunii februarie.
Luni, preşedintele Traian Băsescu a precizat că începerea lucrărilor de exploatare a gazelor din Marea Neagră ar putea fi posibilă din 2015-2017, iar România ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic.
Piaţa românească a gazelor naturale a crescut anul trecut cu 3%, la 14,2 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate miercuri de OMV Petrom.
Astfel, descoperirea din Marea Neagră este echivalentă cu de trei până la şase ori cererea internă anuală, la rezervele estimate de companii.
Petrom a extras anul trecut 5,23 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 3% mai mult decât în 2010.
Celălalt mare producător de gaze din România, compania de stat Romgaz, produce cantităţi apropiate de cele extrase de Petrom.
Consumul intern este acoperit atât din producţia Romgaz şi Petrom, cât şi prin importuri din Rusia, de la grupul Gazprom.
Producţia de gaze a OMV a stagnat anul trecut la aproximativ 8,3 miliarde metri cubi, reiese din datele prezentate de grupul austriac.