FPTR: Rata șomajului în hoteluri și restaurante a ajuns la 60% și urcă
FPTR: rata șomajului în hoteluri și restaurante a ajuns la 60% și riscă să urce până la 90% în perioada următoare.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 22 Aprilie 2020, 13:56
Distanțarea fizică sau socială necesară pentru limitarea răspândirii noului coronavirus a afectat serios afacerile care depind de interacțiunea cu clienții.
Potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc rata șomajului în hoteluri și restaurante a ajuns la 60% și riscă să urce până la 90% în perioada următoare. Oana Negrea relatează:
Reporter: De mai bine de o lună și jumătate de când a fost instaurată starea de urgență și și-au încetat activitatea hotelurile motelurile și pensiunile, dar și barurile cafenelele și restaurantele au avut venituri egale cu zero, spune /.../patronul unui restaurant.
-: Restaurantele sunt închise, nu avem nici un un fel de venituri, dar costuri avem. Avem peste 30 de persoane pe șomaj tehnic.
Reporter: Invocând greutățile cu care se confruntă antreprenorii din aceste domenii, conducerea Camerei de Comerț și Industrie Covasna a adresat o petiție Guvernului României prin care solicită să analizeze, în regim de urgență, posibilitatea scutirii acestora de la plata impozitului pe clădiri și terenuri pe toată perioada menținerii restricțiilor.
Reprezentanții Camerei precizează că potrivit Codului Fiscal autoritățile locale nu au dreptul să acorde aceste scutiri, deși încasează impozite și taxe, deci numai o decizie la nivel guvernamental ar putea reglementa situația.
Edler Andreas: Unde ne-ar putea ajuta ceai de la guvern ar fi renunțarea temporară la anumite impozite și taxe.
Reporter: A declarat Edler Andras președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna.
(RS)