FMI: România, "scădere economică de 1,9 la sută"
Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că România şi-a îndeplinit "toate angajamentele din acord" şi că urmează să fie eliberată cea de-a cincea tranşă în valoare de 914 milioane de euro.
Articol de Paul Poteraşi, 04 August 2010, 10:46
Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că evaluarea care a avut loc în ultima săpămână şi jumătate a scos la iveală "concluzii pozitive" în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor statului român faţă de FMI.
"La nivel de experţi am constatat că performanţele la sfârşitul lunii iunie, în cadrul programului, au fost bune şi că în general politicile sunt adecvate pentru atingerea ţintelor din program.
"Astfel încât nu au fost necesare schimburi majore de politici pe parcursul acestei misiuni de evaluare", a spus Jeffrey Franks.
Acesta a adăugat că odată ce autorităţile române vor elabora precondiţiile, consiliul director FMI se va reuni pentru a discuta acordul, iar în urma adopării acestui acord, FMI va aprobată tranşa de 914 milioane de euro.
Reprezentatul FMI a mai afirmat că sunt indicii că a existat o creştere economică pozitivă în trimestrul al doilea, dar care va deveni probabil negativă în al treilea trimestru, înainte ca relansarea să demareze în mod real către finele anului.
Jeffrey Franks a pus această evoluţie pe seama slăbiciunilor persistente la nivelul cererii interne, incertitudinilor regionale, precum şi inundaţiilor din ultima perioadă
"În consecinţă am revizuit în minus prognoza privind creşterea economică pentru anul acesta la minus 1,9 la sută", a adăugat Jeffrey Franks.
În ceea ce priveşte anul 2011, şeful misiunii FMI în România a spus că se preconizează o creştere economică între 1,5 la sută şi 2 la sută, iar în anul 2012 aceasta ar putea fi chiar mai mare.
Şeful delegaţiei Comisiei Europene în România, Laurent Moulin, a declarat că evoluţiile externe ar putea fi favorabile României.
"Potenţialul de creştere economică a României este mare. Reformele implementate întreprinse de autorităţile române au dus la evoluţii bune.
"Guvernul trebuie să ia măsuri pentru scăderea evaziunii fiscale", a menţionat Laurent Moulin.
"Impresionaţi de hotărârea guvernului"
Jeffrey Franks a mai precizat că experţii au fost impresionaţi de hotărârea cu care autorităţile au decis să rezolve dezechilibrele fiscale într-un "mediu economic, social şi politic dificil".
Jeffrey Franks a mai afirmat că în ceea ce priveşte reforma pensiilor s-a convenit ca aceasta să fie adoptată în curând şi că acest lucru va crea un sistem sustenabil pentru generaţiile următoare.
Referitor la reforma salarizării publice, şeful misiunii FMI pentru România a spus că s-a convenit ca aceasta să fie adoptată în următoarele două-trei luni şi că acesta va intra în vigoare în anul 2011.
"Ea va genera o oarecare reducere a cheltuielilor publice începând cu anul viitor şi din ce în ce mai mult pe termen mediu asigurând ca sistemul public de pensii va fi sustenabil şi pentru generaţiile viitoare", a spus Jeffrey Franks.
În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, reprezentantul FMI a spus că aceasta este esenţială în special într-o perioadă de constrângere bugetară severă şi de cheltuieli de investiţii reduse ale sectorului privat.
"FMI sprijină integral măsurile identificate pentru accelerarea executării proiectelor finanţate din fonduri europene", a explicat Jeffrey Franks.
Băncile străine îşi respectă angajamentele
Şeful misiunii FMI în România a mai declarat că băncile străine respectă în linii mari acordurile încheiate în cadrul iniţiativei de coordonare bancară menţinăndu-şi expunerea faţă de ţară şi recapitalizănd băncile după cum este necesar.
"Mai multe bănci chiar şi-au exprimat intenia de a-şi spori activităţile din România pe măsură ce economia începe să-şi revină", a mai adăugat Jeffrey Franks.
În ceea ce priveşte creşterea TVA, FMI este de părere că aceasta va avea un efect asupra inflaţiei în următoarele câteva luni, dar că speră că aceste efecte să se disipeze către a doua parte a anului 2011.
"În consecinţă nu credem că politica monetară necesită o înăsprire din cauza creşterii TVA", a declarat Jeffrey Franks.
Cu toate acestea FMI avertizează BNR să rămână vigilentă faţă de potenţialele efecte de rundă a doua asupra inflaţiei.