FMI aşteaptă bugetul pe 2010
Este una dintre condiţiile acordării tranşei din împrumutul acordat României.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 03 Decembrie 2009, 15:20
Membrii Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor sunt de părere că bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale pentru anul viitor, nu vor putea fi adoptate decât spre sfârşitul acestui an.
Fondul Monetar Internaţional ceruse României să adopte bugetul până pe data de 10 decembrie pentru a fi luată în discuţie acordarea unei noi tranşe din împrumutul extern.
Conform declaraţiilor fostului premier propus, Lucian Croitoru, România va trebui să facă rost de un miliard şi jumătate de euro, până la sfârşitul acestui an, în cazul în care nu obţine tranşa de la FMI.
Reprezentantul PSD în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, Vasile Bleotu, este de părere că delegaţia FMI va veni la Bucureşti la începutul anului viitor.
"Sunt ferm convins că tranşa va fi trasă şi, după părerea mea, nu sunt probleme deosebite, ţinând cont că în această perioadă lumea, în general, este mai mult în concediu. Cred eu că sursele de finanţare vor fi suficiente pentru a asigura plata salariilor şi pensiilor în condiţii optime. Se vor face economii la obiectivele de investiţii de capital prevăzute pentru anul 2009", a declarat Vasile Bleotu.
Nici reprezentantul PD-L în Comisia de buget, deputatul Petru Cãlian, nu crede că bugetul ar putea fi adoptat până pe data de 10 decembrie.
În opinia lui Petru Călian, discuţiile privind bugetul necesită cel puţin câteva zile: "Va trebui puţin mai mult timp, astfel încât să trecem de comisii, unde, cel puţin în opinia mea, trei zile trebuie să avem dezbateri. În cursul lunii decembrie, dacă există voinţă politică, poate să fie adoptată legea bugetului pe anul 2010".
Din partea PNL, deputatul Eugen Nicolăescu, susţine că termenul nu va putea fi respectat pentru că preşedintele Traian Băsescu a amânat timp de trei săptămâni promulgarea legii care permite Guvernului demis sã lucreze la buget.
"După ce s-a întâmplat în ultimile săptămâni, probabil pe aceeaşi cale se va merge, pe împrumuturi interne: de la populaţie şi de la bănci. Pentru că altă soluţie nu există, pentru că pe pieţele internaţionale, în condiţiile în care există un acord cu FMI care nu se respectă, accesul va fi limitat, sau va fi foarte mic, sau inexistent", consideră deputatul PNL, Eugen Nicolăescu.
Indiferent de care Guvern va lucra la bugetul pentru anul viitor, acesta va trebui să respecte câţiva parametrii conveniţi de România cu Fondul Monetar Internaþţonal.
Cel mai important, reducerea deficitului bugetar la 5,9% din Produsul Intern Brut.
Bugetul pe anul viitor trebuie să reducă şi cheltuielile cu personalul din sectorul public. Situaţia ar putea împinge la disponibilizarea unor angajaţi, sau la reducerea salariilor, în cazul în care economia României va evalua conform prognozelor, adică va creşte cu 0,5 - 1,5% din PIB.