FMI analizează acordul cu România
Conducerea Fondului discută eliberarea a doua tranşe de finanţare în valoare de 2,3 miliarde euro.
19 Februarie 2010, 20:01
Directorii executivi ai Fondului Monetar Internaţional analizează ultima revizuire a acordului convenit anul trecut cu România, în vederea eliberării următoarelor două tranşe de împrumut, suma totală fiind de 2,3 miliarde de euro.
Analistul bancar Nicolae Chideşciuc explică faptul că jumătate din bani vor merge către finanţarea deficitului bugetar, iar cealaltă jumătate se va duce în rezervele Băncii Naţionale a României.
"Fără discuţie că utilizarea banilor de la Fondul Monetar Internaţional pentru finanţarea deficitului bugetar este o variantă mult mai ieftină pentru România, însă problema care apare, din punctul meu de vedere, este aceea că noi mai degrabă ar trebui să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a reduce cât mai repede deficitul bugetar, şi astfel a ajuta economia românească în următorii, să zicem, trei-cinci ani, faţă de încercarea de a găsi modalităţi de finanţare a deficitului bugetar, cum se întâmplă în momentul de faţă", precizează Nicolae Chideşciuc.
Analistul bancar apreciază că Ministerul Finanţelor Publice nu va mai pune presiune pe dobânzile la creditele în lei, ceea ce ar putea duce la scăderea acestora.
Nicolae Chideşciuc a mai spus că dacă România nu va atrage întreaga sumă din împrumutul de la FMI, aşa cum a declarat Ministerul Finanţelor că s-ar putea întâmpla, atunci acesta ar reprezenta un semn pozitiv pentru investitorii străini.
România are un acord cu Fondul Monetar Internaţional pe doi ani pentru aproape 13 miliarde de euro, pachetul total de finanţare externă de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare urmând să ajungă la aproape 20 de miliarde de euro.