Facilităţile pentru companii, apreciate de mediul de afaceri
Mediul de afaceri susţine că facilităţile promise de guvern firmelor care generează câte 20 de noi locuri de muncă sunt binevenite.
Articol de Daniel Neguţ, 05 Februarie 2014, 18:21
Mediul de afaceri consideră binevenită măsura anunţată recent de executiv referitoare la facilităţile de care vor beneficia companiile care generează 20 de locuri de muncă noi.
Cu toate acestea, reprezentanţii IMM-urilor, sector grav afectat de criză şi care acum este plasat tocmai în inima strategiei europene de revenire economică, spun că aşteptau şi aşteaptă mai mult de la stat.
Scopul măsurii este, potrivit autorităţilor, de a crea noi locuri de muncă, printr-o schemă de ajutor de stat. La jumătatea acestui an expiră toate schemele de ajutor de stat care funcţionează în prezent, iar aceasta este prima nouă schemă agreată cu Comisia Europeană, spune ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
El a explicat aseară, la REALITATEA TV, mecanismul prin care vor fi sprijinite firmele care fac cel puţin 20 de noi angajări.
"Poate să fie firma actuală, care are 200 de locuri, şi mai creează 20. Poate să fie firmă nou înfiinţată, care angajează însă direct 20. Şi atunci, noi le plătim jumătate din costul salarial. Întrucât taxele sunt aproape jumătate din costul salarial, aţi putea să spuneţi că le plătim toate taxele.
"Dar nu neapărat 20. Dacă angajează 50, pentru 50. Sunt bani deja în buget pentru această măsură. Dacă 1000 de firme numai ar aplica la această schemă, 20 de locuri de muncă ori 1000 de firme ar însemna 20.000 de locuri de muncă nou create pe an", spune Liviu Voinea.
Sprijin pentru capitlaul de lucru
Întreprinzătorii spun că măsura este binevenită, mai ales că numărul de peste 20 de angajaţi se regăseşte mai degrabă la companiile cu activitate productivă.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Liviu Rogojinaru.
"E mult mai bine să îi ajutăm pe oameni să muncească, decât să le plătim ajutorul de şomaj. În al doilea rând, în momentul în care îi ajuţi să muncească, nu faci altceva decât să creezi o mişcare economică pozitivă.
"Plecând de la premisa acestui număr, minimum 20, discutăm despre societăţi, companii care activează în domeniul producţiei şi asta înseamnă, iar, un lucru foarte bun, pentru că aceste companii creează plusvaloare", spune Liviu Rogojinaru.
Liviu Rogojinaru mai spune că lipsa unui sprijin real din partea statului din punctul de vedere al capitalului de lucru a reprezentat una dintre principalele piedici în dezvoltarea sectorului IMM, confruntat cu dificultăţi financiare majore în ultimii ani.