Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV RRA - Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București: Listarea Hidroelectrica poate aduce României statutul de piață emergentă

Radu Hanga a declarat la RRA că, în urma listării Hidroelectrica, Bursa de Valori București a devenit a treia bursă din regiune, după Austria și Polonia.

EXCLUSIV RRA - Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București: Listarea Hidroelectrica poate aduce României statutul de piață emergentă
Radu Hanga Foto: bvb.ro

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 14 Iulie 2023, 09:37

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (14 iulie, ora 8:31) - „Matinal” - Realizatori: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu
Daniela Petrican: Compania Hidroelectrica a încheiat cu succes cea mai mare ofertă publică realizată vreodată de Bursa de Valori București, dar și cea mai mare din Europa, respectiv a treia din lume în acest an. De la debut, cel mai important producător național de energie a atras 9,28 de miliarde de lei, adică aproape două miliarde de euro. Listarea companiei Hidroelectrica este apreciată ca un eveniment major pentru țara noastră și de către companiile internaționale de consultanță fiscală.
Cătălin Cîrnu: Cele care cred că impactul este pozitiv pentru Bursa de la București, dar și pentru țara noastră, care are perspectiva de a trece de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă și de a deveni unul dintre liderii în furnizarea de indici de referință la nivel global, o temă de discuție pe care o comentăm alături de invitatul „Apelului matinal” de astăzi, președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga. Bună dimineața!
Radu Hanga: Bună dimineața!
Cătălin Cîrnu: Să le explicăm oamenilor ce aduce până la urmă această listare a Hidroelectrica la bursă, atât pentru economia României, cât și pentru, nu știu, piața de capital autohtonă.
Radu Hanga: În primul rând, mulțumesc pentru invitație și mă bucur că avem discuția aceasta. A fost un eveniment extrem de important listarea Hidroelectrica, este acum Hidroelectrica cea mai mare companie listată la Bursa de Valori București. Pentru piața de capital autohtonă, aceasta poate reprezenta pașaportul către statutul de piață emergentă la cel mai mare furnizor de indici la nivel global, Morgan Stanley Capital International, ceea ce va însemna vizibilitate mult mai bună pentru economia românească și pentru companiile românești listate la bursă. Pentru noi, ca bursă, de fapt, eu când vorbesc despre bursă mă refer la toate companiile listate la bursă și avem aproape 400 de companii românești care sunt tranzacționate pe platforma Bursei de Valori București, faptul că o companie de talia Hidroelectrica a venit alături de noi înseamnă o vizibilitate de asemenea mult mai bună, o capitalizare mai mare, lichiditate mai bună și o nouă oportunitate de investiții pentru investitorii români și străini.
Daniela Petrican: Da, chiar mii de români și-au deschis conturi de tranzacționare, pentru că listarea deschide noi oportunități. Cine și cum poate deveni investitor pe bursă, inclusiv la Hidroelectrica?
Radu Hanga: Orice român poate deveni investitor. Nu este o sumă minimă pentru a deschide un cont de tranzacționare. Ce e important să știe lumea care ne ascultă este că pentru a investi la bursă trebuie să accesezi bursa prin intermediul unui intermediar. Intermediarii, firme de brokeraj sau bănci sunt vizibili, sunt disponibili pe site-ul nostru. Sunt autorizați, sigur, de toate autoritățile din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară în principal și vorbim inclusiv de cele mai mari bănci din România, pe care românii le întâlnesc în fiecare zi pe stradă. Deci, orice intermediar pe care îl găsiți pe site-ul Bursei de Valori București poate fi utilizat pentru a investi la bursă și nu există restricții ca sume.
Cătălin Cîrnu: La nivel euroean Bursa de Valori București, unde se plasează, în comparație cu inuțiile similare, evident?
Radu Hanga: Sigur, este o discrepanță mare între Europa de Est și Europa de Vest, pentru că Europa de Vest are o istorie mult mai lungă în regiunea noastră. Bursele nu au funcționat în perioada comunistă, noi vorbim aici între 25 și 30 de ani de istorie. Ca urmare, ne raport mai mult a ceea ce se întâmplă în regiunea noastră. Şi acum, după listarea Hidroelectrica, putem spune că am ajuns a treia bursă din regiune ca și capitalizare. În fața noastră au rămas doar Austria și Polonia. Capitalizarea Bursei de la București acum a depășit 42 de miliarde de euro, şi ne situăm peste Praga, care este undeva la 33 de miliarde, Budapesta care este la 25 de miliarde și Zagreb /.../ la 20 de miliarde. De asemenea, lichiditatea a crescut semnificativ. Dacă până în urmă cu câteva zile discutam de o medie de aproximativ 10 milioane de euro zilnic, în prima zi de tranzacționare a Hidroelectrica am ajuns la 200 de milioane aproape de euro tranzacționaţi la bursă. Ieri o scădere, dar suntem totuşi sus, la 65 de milioane de euro, și ne așteptăm ca lichiditatea să rămână semnificativ peste ceea ce am avut înainte de listarea Hidroelectrica. Deci a treia bursă din regiune.
Daniela Petrican: Și ce aduc investițiile bursiere pentru România, ca jucător regional, dar și pentru securitatea energetică a țării?
Radu Hanga: Investițiile aduc capital și vizibilitate pentru companiile care se listează la bursă. Practic, o companie care vine către bursă, aici nu contează că este o companie de stat sau o companie privată, are în primul rând avantajul de a avea acces la capital pentru a-și finanța creșterea, pentru a-și finanţa dezvoltarea și în același timp se urcă pe o scenă, adică, exact, uitaţi ceea ce facem noi acum, discutăm despre o companie Hidroelectrica pentru că s-a listat la bursă. Aceasta este valabil pentru orice companie care se listează la bursă. În momentul în care devin publică începe să se vadă, începem să discutăm despre ea. Media începe să discute despre ea, social-media începe să discute despre ea. Clienții companiei pot să devină și investitori. Legătura între clienți și companie și produsul ei se strânge. Deci, practic, bursa este o platformă care ajută companiile locale să se dezvolte. Le ajută atât cu capital, cât și cu o resursă foarte vastă de vizibilitate.
Cătălin Cîrnu: Da, și dacă tot vorbim de Hidroelectrica, mulți așteaptă în continuare să le vină facturile. O singură întrebare, o curiozitate mai avem. Ce înseamnă pentru țara noastră perspectiva trecerii de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă?
Radu Hanga: La nivel global, în lumea marilor administratori de fonduri, țările sunt împărțite în mari trei categorii: sunt piețe de frontieră, cele mai puţin dezvoltate; sunt piețele emergente, zona medie și sunt piețele dezvoltate și, evident, așa cum ne putem imagina, sumele cele mai mari le administrează cei care investesc în pieţele dezvoltate, după care urmează piețele emergente și la nivelul cel mai jos se află piețele de frontieră. Practic, în momentul în care economia este promovată de la un nivel la altul, cum este cazul României, care așteaptă, sigur, sunt mai multe entități care evaluează. Noi acum discutăm de Morgan Stanley Capital International, de la ei așteptăm upgrade la nivel de piață emergentă. În momentul în care o țară, o piață, este promovată la un statut superior, practic, o altă categorie de investitori începe să se uite la tine, investitori care administrează bani mult mai mulți. Deci, practic o cantitate mult mai mare de bani devine disponibilă pentru companiile care sunt listate pe piața efectivă. De exemplu, în cazul nostru, după evaluările noastre, promovarea de la statutul de piață de frontieră la statut pe piață emergentă de către Morgan Stanley Capital International ne duce de la un grup de investitori care administrează aproximativ 13 miliarde de euro către un alt grup de investitori care administrează aproximativ 1.300 de miliarde de euro. Deci, practic de aproximativ 100 de ori este mai mare suma care este alocată piețelor emergente în comparație cu cele de frontieră.
Daniela Petrican: Mulțumim pentru toate aceste precizări și pentru prezența pe frecvențele Radio România Actualități!

Comisia îşi menţine hotărârea de a elimina petrolul şi gazul rusesc din consumul european
Economie 14 Ianuarie 2025, 13:52

Comisia îşi menţine hotărârea de a elimina petrolul şi gazul rusesc din consumul european

Mai multe state nordice solicită Comisiei Europene să propună reducerea plafonului pentru preţul gazelor ruseşti.

Comisia îşi menţine hotărârea de a elimina petrolul şi gazul rusesc din consumul european
Prețul îngrăşămintelor agricole s-a majorat
Economie 14 Ianuarie 2025, 13:47

Prețul îngrăşămintelor agricole s-a majorat

Fermierii estimează că veniturile agricole reduse vor limita oarecum cererea de îngrăşăminte.

Prețul îngrăşămintelor agricole s-a majorat
Firmele din Bucureşti, comerţ internaţional de peste 40 de miliarde de euro
Economie 14 Ianuarie 2025, 13:40

Firmele din Bucureşti, comerţ internaţional de peste 40 de miliarde de euro

Ca pondere în tranzacţiile internaţionale cu bunuri, după companiile din capitală în clasament urmează Ilfov, Timiş şi Argeş.

Firmele din Bucureşti, comerţ internaţional de peste 40 de miliarde de euro
APIA primeşte cereri de plată pentru rambursări
Economie 14 Ianuarie 2025, 13:38

APIA primeşte cereri de plată pentru rambursări

Rambursările sunt pentru motorina aferentă trimestrului patru al lui 2024.

APIA primeşte cereri de plată pentru rambursări
Preţul aurului, la un nivel record
Economie 14 Ianuarie 2025, 08:04

Preţul aurului, la un nivel record

Moneda euro a fost calculată de Banca Naţională la 4,9731 lei.

Preţul aurului, la un nivel record
Ministerul de Finanțe lansează o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur
Economie 11 Ianuarie 2025, 09:29

Ministerul de Finanțe lansează o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur

Românii pot investi în noile titluri până la 6 februarie.

Ministerul de Finanțe lansează o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu aproape 20%
Economie 10 Ianuarie 2025, 16:44

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu aproape 20%

Raportarea este pentru luna decembrie 2024 faţă de intervalul similar din 2023.

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu aproape 20%
Consiliul Concurenţei a amendat cu aproape 44 de milioane de euro trei mari producători de ciment
Economie 10 Ianuarie 2025, 10:31

Consiliul Concurenţei a amendat cu aproape 44 de milioane de euro trei mari producători de ciment

Consiliul Concurenţei a amendat cu aproape 44 de milioane de euro trei mari producători de ciment pentru că au făcut...

Consiliul Concurenţei a amendat cu aproape 44 de milioane de euro trei mari producători de ciment