Evaziune "peste media europeană" în domeniul cărnii
Ministrul agriculturii Daniel Constantin cere controale mai stricte în domeniul importului şi procesării cărnii în contextul în care evaziunea depăşeşte 30%.
Articol de Iulian Olescu, 12 Martie 2014, 18:43
Evaziunea din domeniul cărnii rămâne printre cele mai mari, după cele de la fructe şi legume sau cereale.
Chiar dacă ministrul agriculturii a vorbit astăzi de o scădere importantă a fraudelor pe zona de importuri, datele prezentate de Daniel Constantin indică un nivel al evaziunii de 30% - 40%, cu mult peste media europeană, situaţie în care ministrul cere controale mai dese şi mai ample.
De cele mai multe ori însă, evazioniştii se grupează în reţele organizate cu sisteme de fraudare bine puse la punct, prin care profită de hibele din sistem, atrag atenţia specialiştii.
Modalităţile de fraudare sunt simple şi se cunosc, fie că vorbim de marfa produsă în ţară, fie de cea adusă din alte state ale Uniunii Europene, însă de multe ori infracţiunile se produc chiar cu complicitatea unor lucrători din vamă sau din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, susţine fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
"Sistemul este simplu, acela de în suveică mai multe firme. Intră marfa fără TVA din Uniunea Europeană, se vinde la o firmă, se fură TVA-ul, după care firma respectivă dispare. Vorbim despre două tipuri de fraudare, marfă produsă în România şi marfă din comerţ intracomunitar.
"Deci pentru marfa produsă aici fac nişte firme prin Bulgaria, că e cel mai simplu, fac nişte acte de cât /.../, trimite marfa acolo, întorc alte documente în România şi atunci devine şi ea marfă fără TVA. După aceea, pot să o vândă cu TVA şi fraudând, rămâne acest TVA la cei care fac aceste operaţiuni", spune Adrian Rădulescu.
Combaterea acestor fenomene s-ar putea face, în opinia lui Adrian Rădulescu, prin controale foarte stricte şi reglementarea drastică a comerţului cu carne proaspătă, pentru a se evita cazurile în care produse congelate timp de trei sau patru luni sunt apoi vândute drept carne proaspătă după decongelare.
În plus, ar trebui monitorizate toate depozitele folosite pentru păstrarea cărnii şi verificate cu stricteţe, inclusiv prin compararea cantităţilor depozitate cu cele care rezultă din actele ce atestă activităţile de comerţ intracomunitar cu carne.