EFG Eurobank şi Alpha Bank "vor fuziona"
Fuziunea dintre băncile greceşti EFG Eurobank şi Alpha Bank va crea un grup bancar plasat pe poziţia a treia în România, cu un sold al creditelor de 6,937 miliarde euro.
Articol de Paul Poteraşi, 29 August 2011, 15:19
Consiliile de administraţie ale EFG Eurobank şi Alpha Bank au aprobat fuziunea celor două bănci, care vor forma cea mai mare instituţie de credit din Europa de Sud- Est, transmite Reuters.
"Consolidarea unor bănci private complementare, cu sinergii substanţiale şi raţiuni strategice clare va juca un rol vital în revenirea economică a Greciei", se arată într-un comunicat transmis de cele două bănci.
EFG Eurobank şi Alpha sunt a doua, respectiv a treia bancă din Grecia.
Eurobank avea active de circa 80 miliarde euro la finele lunii martie, iar Alpha Bank deţinea la aceeaşi dată active totale de aproximativ 64 miliarde euro.
Subsidiarele din România ale celor două bănci elene, Alpha Bank România şi Bancpost, ocupă locurile 8, respectiv 9 în sistemul bancar românesc, după active.
Alpha Bank România are active de 17 miliarde lei, iar Bancpost, controlată de Eurobank, de 13 miliarde lei.
Fuziunea dintre băncile greceşti EFG Eurobank şi Alpha Bank va crea un grup bancar plasat pe poziţia a treia în România, cu un sold al creditelor de 6,937 miliarde euro.
Eurobank, prin Bancpost, deţine 300 de sucursale în România, are un sold al creditelor de 3,382 miliarde euro şi a înregistrat la finele anului trecut un venit înainte de provizionare de 147 milioane euro, potrivit prezentării citate.
Alpha Bank are în România 166 de sucursale, credite de 3,555 miliarde euro şi un venit înainte de provizioane de 128 milioane euro în 2010, se arată în acelaşi document.
După fuziune, cele două grupuri greceşti estimează că vor ajunge la o cotă de piaţă de 11% în România, după soldul creditelor de la sfârşitul anului trecut.
Noul grup va ocupa poziţia a treia pe piaţa românească, a doua în Bulgaria şi Serbia, şi a treia în Cipru.
Totodată, banca va fi cea mai mare din Grecia şi va intra în top 25 al băncilor din zona euro după venitul înainte de provizioane pe anul 2010.
Un grup din Qatar "va investi în cele două bănci"
Potrivit unor surse bancare - citate de agenţiile de presă - operaţiunea de piaţă va fi dublată de aportul de capital al unui fond de investiţii din Qatar.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Liza Diaconu, analistul finaciar Doru Lionăchescu consideră că ceea ce este mult mai important decât fuziunea celor două instituţii este decizia fondului suveran de investiţii quatarez de a injecta capital proaspăt.
Se vorbeşte de o sumă de peste un miliard de dolari în această nouă entitate.
"În ceea ce priveşte efectele directe pe piaţa românească, eu mă aştept ca, într-o primă fază de câteva luni după anunţarea fuziunii, să asistăm la o încetare a tuturor deciziilor de dezvoltare strategică a celor două bănci în România, inclusiv a acreditărilor importante, în paralel cu un joc de poziţionare al actualelor conduceri, în vederea prezervării poziţiilor de conducere în noua entitate.
"E clar că nu vor rămâne toţi aceşti conducători, toţi aceşti directori, toate aceste structuri, iar după ce aceste turbulenţe se vor fi terminat, mă aştept să vedem în faza a doua o închidere a sucursalelor în zonele unde există duplicare între cele două bănci deja existente în România.
"În mod cert, vom vedea o reducere a numărului de personal. E posibil să discutăm de reduceri consistente, pentru că, în afară de capitalizare şi recapitalizare, rolul unei fuziuni este şi acela de a optimiza costurile de operare", a afirmat analistul Doru Lionăchescu.