"Economiile emergente" doresc schimbarea sistemului financiar
Preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a declarat că ţările în curs de dezvoltare cer reformarea instituţiilor internaţionale, pentru ca acestea să reflecte importanţa acestor economii.
Articol de Sergiu Şteţ, 14 Aprilie 2011, 14:45
Liderii celor mai importante cinci ţări în curs de dezvoltare, aşa-numitele "economii emergente" cunoscute ca grupul BRICS, au cerut joi din nou reformarea instituţiilor internaţionale, pentru ca acestea să reflecte mai corect modul în care se redesenează principalele coordonate economice ale lumii.
Întâlnirea are loc în China, şi la ea participă preşedinţii Braziliei, Rusiei, Chinei, Africii de Sud şi premierul Indiei.
Cele cinci ţări vor să le fie recunoscută importanţa geopolitică tot mai mare, ca urmare a economiilor în creştere şi a populaţiei de peste trei miliarde de oameni.
Întâlnirea a avut loc pe insula Hainan, în partea de sud a Chinei şi a marcat momentul acceptării Africii de Sud în grupul BRICS.
La conferinţa de presă comună a celor cinci lideri, preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a declarat că ţările în curs de dezvoltare cer reformarea instituţiilor internaţionale, pentru ca acestea să reflecte importanţa lor crescută.
"Am căzut de acord asupra necesităţii reformării Consiliului de Securitate al ONU, pentru ca acesta să devină mai reprezentativ la nivel mondial. În plus, susţinem nevoia reformării în continuare a instituţiilor financiare internaţionale, astfel încât acestea să promoveze o ordine mondială mai justă", a spus Jacob Zuma.
Ţările din grupul BRICS au importante rezerve valutare în dolari
Toate cele cinci ţări, Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, fac parte din actualul Consiliu de Securitate al ONU, însă doar Rusia şi China au statut de membri permanenţi cu drept de veto.
Este a treia întâlnire a grupului de ţări BRIC, dar prima la care a participat şi Africa de Sud.
Aceasta este cea mai importantă economie de pe continentul african. Cei cinci lideri doresc şi schimbarea actualului sistem financiar internaţional.
Ţările BRICS susţin utilizarea pe scară mai largă a drepturilor speciale de tragere, DST, instrumentul de plată folosit de FMI, astfel încât importanţa dolarului american să scadă.
Ţările din grupul BRICS au importante rezerve valutare în dolari, iar Rusia, Brazilia şi Africa de Sud sunt printre cei mai mari exportatori de materii prime, al căror preţ este fixat în dolari.
Solicitarea de creştere a importanţei DST-urilor în comerţul internaţional este motivată de temerea că dolarul american s-ar putea devaloriza, cauza datoriei publice foarte mari a SUA.
China doreşte introducerea monedei sale, yuanul, în componenţa drepturilor speciale de tragere ale FMI, însă încă nu a obţinut suficient sprijin pe plan internaţional, din cauză că yuanul nu este convertibil.
Totuşi, cele cinci ţări importante în curs de dezvoltare au căzut de acord ca în relaţiile comerciale dintre ele să utilizeze tot mai mult propriile monede şi să renunţe treptat la dolarul american.