Economia mondială îşi revine "diferenţiat"
Şeful Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a spus că redresarea economică se va face mai rapid în unele părţi ale lumii, anume în Asia, şi mai lent în alte părţi, în special Uniunea Europeană şi Japonia.
25 Aprilie 2010, 08:19
Liderii finanţelor mondiale s-au întâlnit în sesiunea de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale într-un moment în care cele două instituţii financiare internaţionale afirmă că economia globală se redresează, deşi într-un mod inegal la nivel global şi insistă asupra nevoii de reechilibrare a acestei creşteri.
Şeful Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a calificat reuniunea liderilor finanţelor drept o lecţie a multilateralismului.
"Intrăm în a 4-a fază a redresării în care toţi miniştrii finanţelor şi guvernatorii ştiu în mod clar că redresarea are loc mai rapid în unele părţi ale lumii, anume în Asia, şi mai lent în alte părţi, în special Uniunea Europeană şi Japonia", a spus directorul FMI.
Dominique Strauss-Kahn a adăugat că deşi economia se redresează, trebuie să se ţină cont de câteva riscuri.
Un prim risc este acela al şomajul, care este încă în creştere în multe ţări, în special în economiile avansate, a spus Dominique Strauss-Kahn.
El a precizat că o altă povară este aceea a datoriilor în special în economiile avansate dar nu numai în acestea.
"A treia problemă, este aceea a fluxurilor de capital în ţările emergente care duc la riscul schemelor speculative", a concluzionat Dominique Strauss-Kahn.
Reuniunea a fost dominată de cererea urgentă a Greciei de a primi un ajutor în valoare de 45 de miliarde de euro.
În legătură cu această solicitare, Dominique Strauss-Kahn a arătat că instituţia pe care o conduce se pregăteşte să acţioneze rapid.
În comunicatul reuniunii, cele 186 de state membre ale Fondului se angajează să combată riscurile legate de datoria statelor că şi pentru a avea "finanţe publice viabile".
De altfel creşterea datoriei publice, un fenomen care afectează în special statele avansate, a fost identificată de FMI drept unul din principalele riscuri pentru stabilitatea sistemului financiar mondial.
Problemă care a divizat cel mai mult dezbaterile a fost aceea a impunerii de impozite băncilor.
FMI propune două impozite,unul aplicat fiecărei instituţii financiare, în funcţie de active şi riscuri, şi un altul pe profituri.