Economia, în ceaţă
Ministrul finanţelor şi patronatele apreciază că 2010 va fi un an al incertitudinilor economice.
Articol de Cornelia Enache, 11 Noiembrie 2009, 08:43
Adrian Videanu şi Gheorghe Pogea au luat parte la o dezbatere organizată de Confederaţia Patronatelor din Industrie, Agricultură şi Servicii unde au discutat despre lipsa contribuţiei la buget a agriculturii, despre eforturile industriaşilor, precum şi despre presiunile Uniunii Europene pentru modificarea preţului la gaze.
Patronatele cer reducerea cheltuielilor publice, creşterea investiţiilor publice, plus intensificarea dialogului social.
Totodată patronatele au atras atenţia că orice creştere a taxelor şi impozitelor va afecta grav afacerile şi "va omorî economia".
Patronii spun că au făcut deja eforturi foarte mari, însă mediul privat nu are predictibilitate şi nu-şi pot face nici un fel de plan pentru anul viitor.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a recunoscut că toate prognozele pentru anul viitor au un grad foarte mare de incertitudine şi din păcate veniturile statului au scăzut cu 17 miliarde de lei, iar România sub Gheorghe Pogea este o ţară asistenţială.
În trei ani de la 500 de milioane s-a ajuns la 1,7 miliarde de lei pentru plata ajutorului social, pentru persoane cu handicap şi alte ajutoare.
De semenea, ministrul finanţelor a declarat că nici agricultura nu contribuie la veniturile publice, iar subvenţiile ar trebui să fie ţintite şi plătiţi adevăraţii producători.
Marii producători din agricultură spun că anul 2009, a fost unul dezastruos, că a scăzut producţia cu 32% , iar calitatea produselor agricole este la jumătate faţă de 2008.
Totodată, ei spun că subvenţiile au fost acordate în unele locuri doar pentru ceicare deţin suprafeţe mici, iar marii producători nu au văzut nici un ban.
În domeniul energiei patronatele spun că preţul energiei este prea mare şi nu se fac investiţii.
Ministrul economiei, Adriean Videanu, infirmă că valoarea energiei ar fi prea mare, el aspus chiar că există presiune foarte mare din partea Consiliului Europei pentru creşterea preţului gazelor naturale şi România riscă un potenţial infringement.
Videanu asigură însă că nu va creşte preţul preţul gazelor.
Cei doi miniştrii încă n-au făcut referire la întârzierile la plată pe care le are statul sau pericolul de a nu fi plătite salariile şi pensiile în ultimele luni ale anului.
Patronatele spun însă că au fost făcute eforturi foarte mari să ţină angajaţii, lucru recunoscut şi de Gheorghe Pogea. Ei spun că au renunţat la profit şi la unele investiţii şi atenţionează că nu vor mai rezista foarte mult în această situaţie.