Doar 6% din clădirile din România "sunt eficiente energetic"
Risipa de energie este principala cauză a costului ridicat al facturilor plătite de români, dar în acelaşi timp consumul este de două ori mai mic decât media europeană.
Articol de Oana Rusu, 10 Septembrie 2013, 20:13
Doar 6% din clădirile din România sunt eficiente din punct de vedere energetic, atrag atenţia specialiştii din domeniu.
Risipa de energie este principala cauză a costului ridicat al facturilor plătite de români, dar în acelaşi timp consumul este de două ori mai mic decât media europeană.
În cadrul Congresului de Energie şi Echipamente Electrice organizat astăzi, la Bucureşti, au fost semnalate câteva dintre principalele probleme care trebuie rezolvate pe piaţa consumului de energie din România.
Cu toate că resursele ne plasează pe primele locuri între ţările Uniunii Europene la potenţialul de producţie a energiei, consumul românilor este de două ori mai redus decât media europeană, a declarat Aureliu Leca, director executiv în cadrul Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice.
Pierderile au loc, printre altele, din cauza clădirilor ineficiente energetic şi din cauza sistemelor de termoficare, a mai spus acesta.
România înregistrează lipsuri în materie de legislaţie, strategie dar şi mecanisme de finanţare. Pe de altă parte, nu avem nici cultura economisirii energiei, este de părere vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă.
"Ţări din Occident, ca Franţa şi Germania, au creat un sistem de educaţie bazat pe economie de energie şi de eficienţă energetică şi au ajutat uşor, uşor la conturarea unei culturi şi mentalităţi naţionale" mai spune Emil Calotă.
Copiii vor învăţa, începând din acest an, să economisească şi să consume eficient.
Ministrul delegat în cadrul ministerului educaţiei, Mihnea Costoiu, spune că, deşi criticate, materii precum Educaţia financiară, Filozofia pentru copii şi Educaţia pentru societate sunt utile.
"Am introdus în curricula obligatorie a copiilor câteva elemente noi care să încerce să îi aducă mai aproape de viaţă, explicaţii despre cât de importantă este eficienţa energetică, spus în limbajul copiilor" a mai spus Mihnea Costoiu.
Din datele prezentate de directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice, Aureliu Leca, în acest moment numai 6 % din sectorul rezidenţial îl reprezintă căldiri eficiente energetic.