Discursul public pesimist "dăunează economiei"
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu recomandă ton optimist în analizele şi evaluările economice.
Articol de Iulian Olescu, 04 Martie 2010, 15:34
Mugur Isărescu recomandă ton optimist în analizele şi evaluările economice deoarece, spune guvernatorul BNR, este o componentă a efortului de depăşire a crizei, iar discursul public pesimist dăunează economiei.
În cadrul conferinţei asupra perspectivelor financiare şi economice şeful Băncii Centrale a pledat pentru reformarea sistemului de asigurări sociale şi a aparatului administrativ.
Totuşi, atât Mugur Isărescu cât şi ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu au ţinut să explice încă o dată limitările financiar ale statului.
Guvernatorul BNR a subliniat faptul că toată lumea solicită fonduri de la bugetul de stat fără a lua însă în calcul faptul că România nu poate avea încasări pe actualul sistem fiscal mai mari de 30 - 32%.
De aceea trebuie realizat un echilibru între investiţiile majore în infrastructură şi cheltuielile pentru protecţia socială, deoarece ţara noastră are un sistem de pensii "nu bazat pe contribuţii ci pe generaţii, a subliniat Mugur Isărescu.
"Noi nu avem sistem, abia l-am introdus în 2000 şi ceva în care să putem să spunem că pensionarul îşi ia banul din contribuţia lui. Nu. Avem sistem de generaţie, de solidaritate între generaţii în care o generaţie îi plăteşte pensia celelaltei generaţie. Dacă nu avem grijă ca generaţia aceea să aibă locuri de muncă vorbim degeaba", a precizat guvernatorul BNR.
La rândul său, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu a precizat că, deşi se doreşte ca statul să sprijine mediul de afaceri, resursele limitate de care dispune şi cheltuielile exagerate cu protecţia socială îngreunează acest demers.
"Încercăm să sprijinim mediul de afaceri.
Este foarte greu să faci acest lucru în condiţiile în care resursele sunt limitate şi este foarte greu să disponibilizezi resurse pentru ca obligaţiile anterior asumate vizavi de cheltuieli salariale şi sociale sunt excesive", a declarat Sebastian Vlădescu.
Ministrul finanţelor a mai precizat că România a trecut prin situaţii mai dificile în perioada 1997 - 2000 şi s-a descurcat aşa încât este convins că şi acum ţara noastră va reuşi să depăşească actuala criză.
La reuniunea de astăzi a participat, printre alţii, şi preşedintele Senatului Mircea Geoană care a precizat că în opinia sa este nevoie de un acord între toate forţele de pe scena politică pentru a se stabili obiectivele majore ale României din punct de vedere economic şi social pentru orizontul anului 2020.