"Dependenţă limitată" a României de resurse energetice externe
Viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu afirmă că România are o dependenţă energetică de numai 29% faţă de media europeană, aproape dublă.
Articol de Oana Rusu, 16 Mai 2013, 14:58
Academia Română, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai Guvernului au lansat Pactul pentru energie, un document în opt puncte menit să identifice soluţiile pentru dezvoltarea acestui domeniu.
Autorităţile şi specialiştii au pledat pentru măsuri care pot spori independenţa energetică dar şi rolul României pe piaţa internaţională a energiei.
Obiectivele din Pactul pentru energie sunt susţinute de guvern în totalitate - a declarat astăzi premierul Victor Ponta.
Acesta a mai spus că România are un potenţial deosebit în ce priveşte producerea de energie şi că acest lucru trebuie fructificat iar ţara noastră să ia parte activ la discuţiile şi deciziile luate pe tema energiei la nivelul Uniunii Europene.
Ţara noastră are o dependenţă energetică de numai 29% faţă de media europeană aproape dublă - a declarat şi viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu. Deosebit de importante sunt politicile industriale şi energetice coerente.
"Printr-o strategie energetică ambiţioasă, România are toate atuurile să fie pol energetic regional. Posedă un mix de resurse energetice care îi pot permite să devină atât producător, cât şi furnizor regional, are o capacitate semnificativă de stocare pentru gaze naturale, este aşezată într-o poziţie favorabilă în privinţa oportunităţilor de interconectare a reţelelor de transport de energie electrică.
"România trebuie să-şi fructifice oportunităţile economice şi geostrategice, pentru a se plasa durabil şi eficient pe harta energetică regională", a declarat Daniel Chiţoiu.
Susţinere a opoziţiei
Pactul pentru energie este susţinut şi de opoziţie.
Deputatul PDL Sulfina Barbu a spus că executivul trebuie să transpună obiectivele din Pact în strategia energetică naţională, iar astfel România va fi predictibilă pentru investiţii.
"Este un document extrem de important, pentru că dă liniile de dezvoltare sistemului energetic din România astfel încât România să devină independentă energetic în următorii 10 - 15 ani", a afirmat Sulfina Barbu.
Printre cele opt obiective cuprinse în Pactul pentru energie se numără: creşterea securităţii energetice a României, optimizarea unui mix de energie primară dar şi eficienţa energetică, energii regenerabile şi protecţia mediului.