Decizie a CE de Justiţie privind creditele în franci elvenţieni
Instanţele româneşti care au pe rol dosare referitoare la credite în franci elveţieni trebuie să ţină cont acum de o decizie dată de Curtea Europeană de Justiţie.
Articol de Iulian Olescu, 23 Septembrie 2017, 11:26
Instanţele româneşti care au pe rol dosare referitoare la credite în franci elveţieni trebuie să ţină cont acum de o decizie dată de Curtea Europeană de Justiţie într-un astfel de caz în care se precizează că banca trebuie să prezinte împrumutatului posibile variaţii ale cursului de schimb valutar şi riscurile contractării unui împrumut în moneda străină.
Avocatul clienţilor păgubiţi de prăbuşirea francului elveţian spune că ar trebui anulate toate sentinţele care au dat până acum câştig de cauză băncilor, în timp ce avocatul instituţiilor bancare consideră că decizia Curţii Europene de Justiţie nu schimbă cu nimic situaţie, întrucât nimeni nu ar fi putut prevedea ceea ce s-a întâmplat cu această monedă.
Curtea Europeană spune că instituţiile financiare trebuie să furnizeze împrumutaţilor informaţii suficiente pentru a le permite să adopte decizii prudente şi în cunoştinţă de cauză.
Această formulare este considerată de avocatul Gheorghe Piperea, care apără interesele clienţilor care au luat credite în franci elveţieni drept o obligaţie a băncilor de a prezenta consumatorilor nu numai posibilitatea generică de fluctuaţii a cursului, ci şi posibile scenarii de evoluţie a acestuia.
Gheorghe Piperea: "Banca trebuie să-i prezinte consumatorului un scenariu, ce s-ar putea întâmpla în următorii cinci ani, în următorii zece ani ş.a.m.d. Toate hotărârile care au dat câştig de cauză băncilor trebuie să fie desfiinţate."
Pe de altă parte, avocatul Stan Târnoveanu care reprezintă băncile în procesele legate de creditele în franci elveţieni, spune că decizia Instanţei Europene nu aduce practic nimic nou.
Stan Târnoveanu: "Credem că impactul asupra dosarelor în derulare nu va fi semnificativ, pentru că argumentele cu privire la obligaţia de informare, de încunoştiinţare a consumatorului au fost deja invocate. Nicio persoană nu a ştiut decizia pe care o va lua Banca Centrală a Elveţiei cu privire la eliberarea parităţii dintre euro şi CHF."
Rămâne de văzut cum vor interpreta instanţele naţionale această hotărâre, mai ales că multe dintre procesele legate de cereri de îngheţare a cursului pentru credite în franci elveţieni fuseseră suspendate tocmai în aşteptarea deciziei Curţii de Justiţie a UE.