Criza economică "nu a trecut încă"
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei germane Stern, că în ciuda unor declaraţii optimiste, criza economică se resimte în continuare.
Articol de Sorin Solomon, 18 Noiembrie 2010, 12:18
Chiar dacă anumiţi politicieni declară prematur că s-a încheiat criza, răspunsul meu este "Nu", un "Nu clar", a afirmat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, într-un interviu acordat publicaţiei germane Stern, transmite AFP.
Unul din motive este caracterul inegal al ritmului redresării economiei mondiale din recesiunea dde anul trecut, a explicat directorul FMI, adăugând că reprezintă un pericol pentru revenirea economiei statele care îşi folosesc monedele lor naţionale ca "arme" pentru a obţine avantaje.
Rezerva Federală a SUA a anunţat luna aceasta că va injecta încă 600 miliarde de dolari în economie pentru a stimula redresarea, în timp ce Europa se confruntă cu speculaţii potrivit cărora Irlanda ar putea avea nevoie de ajutor financiar pentru salvarea băncilor.
Există de asemenea temeri privind un război al valutelor între Statele Unite şi China precum şi o creştere a protecţionismului comercial.
Strauss-Kahn a folosit de asemenea cuvinte aspre pentru Germania, spunând că o redresare solidă în acest an a celei mai mari economii din Europa s-ar putea reduce dacă condiţiile economice în întreaga lume nu se îmbunătăţesc.
"Lucrurile merg bine în Germania în acest moment dar economia germană depinde de puterea de cumpărare a oamenilor din alte state ale Uniunii Europene", a subliniat directorul general al FMI care a avertizat: "atât timp cât redresarea economiei mondiale este slabă, miracolul economi german nu va dura mult".
De asemenea oficialul FMI a afirmat că criticile Statelor Unite şi a altor ţări faţă de excedentul comercial al Germaniei sunt "în principiu, corecte".
"Nu-ţi poţi apăra propriul excedent şi în acelaşi timp să critici deficitele altora", a afirmat Strauss-Kahn, referindu-se la dezechilibrele comerciale mondiale.
Exporturile solide ale Germaniei, al doilea mare exportator mondial după China, au permis ca economia germană să înregistreze o creştere de 2,2% în trimestrul al doilea al acestui an, cea mai bună performanţă de la reunificarea ţării
Irlanda va lua o decizie după misiunea UE-FMI
Prim ministrul irlandez Brian Cowen a indicat miercuri că nicio decizie asupra unui plan de ajutor destinat băncilor ţării nu va fi luată înaintea discuţiilor ce urmează să se deschidă joi cu experţi ai Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional.
Intervievat la canalul televiziunii publice RTE, Brian Cowen a subliniat că Irlanda "nu a cerut ajutor".
"Nu am început negocieri", a dat el asigurări, în timp ce la Bruxelles, ministrul irlandez al finanţelor Brian Lenihan începea discuţii asupra unui eventual plan de ajutor internaţional pentru a scoate băncile irlandeze din dificultate.
"Nu am decis să facem nicio propunere", a precizat el, adăugând că o decizie va fi luată după discuţiile ce vor începe joi.
"Ştim că este urgent, dar trebuie de asemenea să ţinem cont de propriile noastre interese", a reamintit Brian Cowen, în timp ce opinia publică irlandeză este extrem de sensibilă la tot ce ar putea părea ca o pierdere a suveranităţii, notează AFP.
O decizie de principiu pentru a debloca împrumuturi europene şi de la FMI în favoarea sa a fost luată marţi seară la Bruxelles în timpul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe ai zonei euro.
Dar acest ajutor nu va putea fi activat decât dacă Dublinul îl va cere.
Europenii "pot să gestioneze criza" din Irlanda
Casa Albă şi-a exprimat miercuri seara încrederea în capacitatea Europei de a gestiona criza din sectorul bancar din Republica Irlanda, ţară unde turbulenţele alimentează temeri pentru ''zona euro'', relatează AFP.
Cu câteva zile înainte de un summit SUA-UE, sâmbătă la Lisabona, Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, a afirmat că această nouă criză ''va constitui, fără îndoială, un subiect de discuţii'' cu partenerii europeni.
''Credem în continuare - aşa cum am făcut şi în cazul Greciei, în timpul crizei de la începutul acestui an, - că Europa are capacitatea de a se ocupa de criza din Republica Irlanda, şi probabil şi din alte ţări'', a adăugat Gibbs.
Preşedinţia belgiană a UE a estimat miercuri drept inevitabil un ajutor financiar, având în vedere amploarea problemelor băncilor irlandeze, care abia dacă găsesc bani pe pieţe, din cauza pierderilor consecutive ca urmare a crizei imobiliare. Această situaţie creează turbulenţe în toată ''zona euro''.
Guvernatorul băncii centrale irlandeze, Patrick Honohan, se aşteaptă ca Irlanda să primească un împrumut de "mai multe zeci de miliarde de euro", în urma discuţiilor cu partenerii europeni, transmite AFP.
"Mă aştept să fie pus la dispoziţia Irlandei un împrumut, fapt deloc îngrijorător. Discuţiile sunt serioase, iar UE şi FMI nu ar trimite o misiune atât de importantă dacă nu s-ar fi avut în vedere un împrumut. Vorbim de un împrumut de mai multe zeci de miliarde de euro", a afirmat Honohan la postul de radio RTE.
O delegaţie a Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional vine joi în Irlanda pentru a convinge Dublinul să accepte un plan internaţional de salvare a sistemului bancar, ale cărui probleme ameninţă stabilitatea zonei euro.