Criza din zona euro, în atenţia Statelor Unite
Ministrul de finanţe al SUA,Timothy Geithner, s-a declarat încrezător în ultimele propuneri de soluţionare a crizei din zona euro. El se află într-un turneu în Europa.
Articol de Sergiu Şteţ, 07 Decembrie 2011, 15:15
Ministrul de finanţe al Statelor Unite, Timothy Geithner, se află în Europa şi are programate întâlniri cu principalii lideri, de la care se aşteaptă soluţionarea crizei datoriilor.
Turneul lui Timothy Geithner este un semnal diplomatic al atenţiei cu care administraţia americană urmăreşte criza din Europa, după ce, recent, Agenţia americană de evaluare Standard&Poor's ameninţa cu reducerea rating-ului mai multor ţări europene, în lipsa unui plan concret anticriză, o intenţie criticată, marţi, de oficialii europeni.
Ministrul de finanţe al Statelor Unite s-a întâlnit cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi mai are programată o întâlnire cu noul premier al Spaniei, Mariano Rajoy.
După întâlnirea cu Nicolas Sarkozy, Timothy Geithner a cerut ca liderii europeni să adopte decizii hotărâte pentru stoparea crizei datoriilor.
Premierul guvernului de la Paris, François Baroin, a declarat, la televiziunea CanalPlus că preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu vor pleca de la Bruxelles, unde, joi şi vineri se întruneşte Consiliul European, decât după ce se adoptă decizii credibile de solutionare a crizei.
Întâlnirile de miercuri urmează discuţiilor purtate marţi de Timothy Geithner cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şi cu ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble.
Timothy Geithner salută propunerile pentru soluţionarea crizei din zona euro
După întâlniri, Timothy Geithner s-a declarat încrezător în ultimele propuneri de soluţionare a crizei din zona euro.
"Sunt încântat de evoluţiile din Europa în ultimele săptămâni, de reformele adoptate de noile guverne ale Italiei, Spaniei şi Greciei, dar mai ales de paşii hotărâţi făcuţi în ultimele zile către o politică fiscală coordonată a ţărilor europene", a declarat Timothy Geithner.
El nu a făcut, însă nicio referire la Banca Centrală Europeană şi la un eventual rol sporit al acesteia în soluţionarea crizei.
Tonul optimist al declaraţiilor alimentează creşterea burselor pe fondul unor idei noi propuse de liderii europeni pentru stoparea crizei datoriilor.
Franţa şi Germania au anunţat că sunt gata să propună Consiliului European mecanisme de disciplinare fiscal-bugetară a statelor din Uniunea Europeana sau cel puţin, a celor 17 ţări din zona euro.
Mai precis, ţările care vor depăşi un deficit bugetar de 3% din PIB sau o datorie publică de 60% din PIB vor fi penalizate.
De asemenea, principalii lideri europeni susţin că ar putea propune o creştere a capacităţii de sprijin pe care Fondul European de Stabilitate Financiară îl poate acorda ţărilor aflate în dificultate.