Creşterea accizei la combustibili "nu va însemna mare lucru"
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor spune că o creştere cu 30 de bani la litru nu va fi resimţită prea puternic şi că România are carburanţi ieftini.
06 Noiembrie 2013, 14:43
Schimbările fiscale anunţate de guvern vor duce la scumpiri în lanţ, susţin, din nou, astăzi, reprezentanţii opoziţiei.
Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor este astăzi la Cluj-Napoca, pentru o reuniune de lucru găzduită de Universitatea Babeş-Bolyai, la care participă reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai mediului de afaceri, studenţi şi profesori.
Intensă dezbătută a fost anunţata creştere a accizelor la combustibili, o dată cu calcularea ei în funcţie de rata inflaţiei.
Scumpirile nu vor fi însă foarte mari, în contextul în care banii vor fi folosiţi pentru un domeniu prioritar, spune preşedintele Comisiei buget-finanţe, deputatul PNL Gheorghe Dragomir.
"Combustibilul în România va rămâne tot cel mai ieftin din Europa sau, mă rog, undeva acolo la preţul României şi al Bulgariei. În schimb, aproximativ 30 de bani sau cât se va adăuga la fiecare litru, prin acel 0,7 eurocenţi la fiecare litru, nu va însemna foarte mult.
"În schimb, în preţul de la pompe, mai degrabă, atunci când se vor colecta la nivel naţional, vom vedea că acei bani vor fi folosiţi pentru autostrăzi în România, care nu se mai termină şi de care România are mare nevoie. Şi, sigur, fondurile acestea dacă nu sunt ele trebuiesc inventate", spune Gheroghe Dragomir.
"A treia taxă" pentru acelaşi lucru
Potrivit oamenilor de afaceri din Cluj, mărirea accizei cu 0,7 eurocenţi, plus indexarea accizei de la 1 ianuarie, în funcţie de inflaţie, va duce la creşterea preţului motorinei, care ar deveni astfel mai scumpă decât în Franţa, Spania sau Austria.
La rândul său, deputatul PDL Andreea Paul este de părere că această acciză va duce la o taxare dublă a cetăţenilor şi la un lanţ de scumpiri.
"Este a treia taxă care se justifică prin acelaşi obiectiv, construcţia de drumuri, autostrăzi, ioc în România, dar, iată, a treia taxă pentru acelaşi obiectiv.
"Deja se plătesc multe taxe pe carburanţi. În preţul unui litru de benzină sau de motorină, cam jumătate reprezintă taxele şi accizele", spune Andreea Pau.