Cozi la bancomate în Cipru "precum cele la pâine în fosta URSS"
Ciprul trebuie să încheie până luni un plan de salvare cu partenerii europeni, pentru a evita falimentul ţării.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Martie 2013, 17:54
Autorităţile cipriote se află într-o cursă contra cronometru pentru a salva ţara de la dezastru.
Ele trebuie să încheie cu Uniunea Europeană un nou plan de salvare până luni, când băncile nu vor mai primi lichidităţi de la Banca Centrală Europeană.
Preşedintele, Nicos Anastasiades, pleacă la Bruxelles pentru discuţii decisive, după ce Parlamentul a votat 9 legi, care prevăd restructurarea masivă a sectorului bancar.
Potrivit Reuters, Germania susţine însă că aceste legi nu sunt suficiente şi insistă ca guvernul cipriot să instituie şi taxa pe depozitele bancare.
Ciprioţii se află în pragul unei crizei alimentare pentru că în marile magazine au mai rămas produse doar pentru câteva zile. Firmele s-au trezit în imposibilitatea de a-şi plăti furnizorii pentru că băncile sunt închise de zece zile.
Parlamentul cipriot a adoptat vineri noapte o lege de restructurare a sistemului bancar, parte a planului de salvare pe care Nicosia ar trebui să îl încheie până luni cu partenerii europeni, pentru a evita falimentul.
Deputaţii au suspendat apoi şedinţa fără a fixa o dată pentru examinarea altor cinci texte legate de acest plan, printre care şi stabilirea unei taxe pe depozitele bancare de peste 100 de mii de euro.
Anterior, deputaţii au aprobat crearea unui fond naţional de solidaritate şi limitarea circulaţiei capitalurilor, pentru a evita o presiune excesivă asupra băncilor la redeschiderea lor, programată pentru marţi.
"Joc de poker" între Cipru, Rusia şi Germania
Jurnalistul economic de la Cyprus Mail, Stefanos Evripidou, a caracterizat pentru Radio România Actualităţi situaţia din Cipru.
"Acum este un joc de poker între Cipru, Rusia şi Germania.
"Nu cred, însă, că Germania sau oricine altcineva anticipa situaţia în care va ajunge Ciprul.
"Este un context fără precedent, iar restul Europei ar trebui să reacţioneze cu mai multă fermitate.
"Ciprul, ca centru financiar internaţional, nu mai există.
"Băncile cipriote sunt închise cel puţin până marţi, bancomatele sunt alimentate periodic, dar sunt cozi uriaşe, parcă vedem cozile la pâine de pe vremuri din Uniunea Sovietică.
"Apar îngrijorări şi în contextul în care analiştii economici de la Nicosia anticipează cel puţin patru ani de recesiune severă", a adăugat Stefanos Evripidou.