Codul Fiscal ar urma să includă noi taxe de la 1 iulie
Executivul speră să obţină un surplus la buget de 630 de milioane de lei până la sfârşitul acestui an şi peste 1,3 miliarde de lei în 2011.
23 Iunie 2010, 20:40
La Palatul Victoria, membrii Cabinetului au discutat în şedinţa de guvern proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea actualului Cod Fiscal, care prevede introducerea mai multor taxe şi impozite de la 1 iulie.
Executivul speră astfel să obţină un surplus la buget de 630 de milioane de lei până la sfârşitul acestui an şi peste 1,3 miliarde de lei în 2011.
Premierul Emil Boc a anunţat şi nişte măsuri prin care ar urmări să ajute firmele mici şi mijlocii.
Pentru a strânge mai mulţi bani la buget guvernul a introdus în veniturile salariale şi tichetele de masă, tichetele cadou, creşă şi de vacanţă.
Acestea vor fi impozitate cu 16%, bani care vor fi plătiţi de angajat, a spus după şedinţa de guvern ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu.
Tot cu 16% vor fi impozitate şî depozitele bancare, fie că sunt la termen sau la vedere.
De asemenea, a fost modificată cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală, de la 40% din venitul brut, cât este în prezent, la 20%.
Ministrul Vlădescu a dat şi un exemplu de efect pe care-l va avea această măsură: "Dacă încasaţi 100.000 de lei, să spunem, într-un an, ceea ce înseamnă cca 8.000 de lei pe lună, în total la un venit de 100.000 se plătesc sub 15.000 de lei."
O altă măsură îi vizează pe proprietarii de mai multe locuinţe neînchiriate.
Aceştia vor fi obligaţi să achite până la 30 septembrie o taxă de solidaritate suplimentară impozitului pe proprietate.
Este vorba de un procent cuprins între 50% şi 200% din impozit.
Premierul Emil Boc a anunţat că şi companiile de stat şi regiile autonome îşi vor reduce cu 20% cheltuielile cu bunurile şi serviciile.
De asemenea, acestea vor fi obligate să verse la bugetul de stat echivalentul a 90% din impozitul pe profit faţă de 50% în varianta actuală.
Primul ministru a vorbit şi de ajutoare mai multe pentru firmele mici şi mijlocii.
Emil Boc a spus că de aceste scheme de ajutor de stat, de bani nerambursabili, de la statul român pot beneficia firmele care creează minim 100 de locuri de muncă şi nu minim 300 de locuri de muncă, aşa cum era înainte, şi realizează o investiţie de minim 10 milioane de euro şi nu minim 30 de milioane de euro, cât era în forma anterioară.
Este vorba de fonduri de aproximativ 200 de milioane de euro, bani ce urmează să fie acordaţi prin rectificare bugetară.
Guvernul a mai decis astăzi să suplimenteze Fondul de garantare pentru IMM-uri cu 46 de milioane de euro.