China concurează Statele Unite în domeniul ratingului
O companie de rating din China a dat publicităţii prima sa clasificare a ţărilor în funcţie de riscul de a intra în incapacitate de plată.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 12 Iulie 2010, 19:57
O companie de rating din China, care intenţionează să concureze cu marile agenţii de profil din Statele Unite, a dat publicităţii prima sa clasificare a ţărilor în funcţie de riscul de a intra în incapacitate de plată.
În acest clasament Statele Unite au obţinut un rating cu perspectivă negativă.
Spre deosebire de agenţiile de rating americane, care acordă un calificativ de AAA datoriei Statelor Unite , agenţia chineză a clasificat datoria publică a Washingtonului cu AA, cu perspectivă negativă.
Calificativul AAA sau echivalent se acordă doar celor mai sigure obligaţiuni.
Un rating mai slab are şi Franţa.
Ratinguri mai bune decât Statele Unite au obţinut ţări ca Elveţia, Australia, Danemarca, Norvegia sau Canada, considerate mai sigure în ceea ce priveşte o eventuală ajungere în situaţia de a nu-şi mai putea onora obligaţiile de plată.
Ratingul indică riscul de neplată a unor obligaţiuni.
Fondurile de investiţii au în regulamentele lor de funcţionare ratingul minim, tradus prin riscul maxim pe care-l pot accepta la plasarea unor sume de bani.
Ratingurile acordate ţărilor, regiunilor sau companiilor sunt un instrument folosit de investitori instituţionali ca fondurile de pensii, pentru plasamentele lor financiare.
Dagong International Credit activează în domeniul ratingurilor din anul 1994.
Compania chineză a decis să concureze cu numele celebre din domeniu, precum agenţiile Moody's, Standard & Poor's sau Fitch.
Marile agenţii de rating Fitch, Moody's şi Standard & Poor's se confruntă cu o scădere a credibilităţii pe plan internaţional.
Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite au criticat agenţiile pentru că au acordat ratinguri maxime, AAA, unor obligaţiuni garantate de investiţii imobiliare şi ai căror emitenţi au intrat în incapacitate de plată.
Fenomenul a generat o criză imobiliară în Statele Unite, care s-a extins în anul 2008 în sistemul bancar şi ulterior s-a generalizat, devenind criza economică mondială.