Certificate de trezorerie pentru bani la buget
Ministerul Finanţelor a scos pe piaţă certificate de trezorerie.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 14 Decembrie 2009, 14:49
În lipsa banilor de la FMI, guvernul caută alte resurse pentru a acoperi cheltuielile de la buget.
Ministerul Finanţelor Publice a vândut luni certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni în valoare de 621,5 milioane de lei, sub valoarea programată, de un miliard de lei, iar randamentul mediu s-a plasat, pentru a zecea şedinţă consecutiv, la 10% pe an.
Următoarea emisiune de obligaţiuni va fi scoasă pe piaţă joi.
Statul se împrumută la fiecare început de săptămână pentru a-şi putea respecta obligaţiile de plată. Chiar dacă sumele împrumutate în total par mari, o bună parte din bani sunt cheltuiţi pentru plata unor datorii scadente.
“Ministerul de Finanţe trebuie să rostogolească datoriile care ajung la scadenţă. Deci, au fost emisiuni trecute care ajung în timp la scadenţă şi ele trebuie rostogolite, adică trebuie reînnoite, trebuie refinanţate. Deci, discutăm de un necesar de finanţare destul de ridicat, chiar foarte ridicat aş spune, şi, în contextul ăsta, nu trebuie să ne mire faptul că Ministerul de Finanţe face emisiuni destul de dese şi cu sume destul de ridicate de titluri de stat” a declarat Ionuţ Dumitru, economistul şef al Băncii Raiffeisen.
Necesităţile de finanţare ale statului sunt cu atât mai mari cu cât România nu a primit tranşa a treia a împrumutului extern de la FMI şi Comisia Europeană. În această situaţie, statul este nevoit să se împrumute mai scump de la bănci.
Necesarul ăsta foarte mare de finanţare pe care îl are Ministerul de Finanţe poate fi acoperit în cel mai convenabil mod posibil, adică, din punct de vedere al costului, efortul este cel mai mic, dacă reuşim să tragem banii de la Comisia Europeană şi FMI.
Cea mai ieftină finanţare, de departe, în momentul de faţă pentru Ministerul de Finanţe sunt banii de la Comisia Europeană şi FMI. În lipsa acestor bani, alternativa este piaţa locală, în primul rând băncile locale, de la care fără îndoială costul nu poate să fie atât de mic a spus Ionuţ Dumitru.
Anul acesta cheltuielile bugetare au depăşit cu mult veniturile statului. Guvernul demis încearcă să menţină deficitul bugetar sub 7,3% din PIB. Acesta este unul dintre angajamentele României din acordul de împrumut extern.
Cheltuielile bugetare vor trebui însă reduse drastic anul viitor, când deficitul va trebui să fie de cel mult 5,9% din PIB - cu aproximativ două miliarde de euro mai mic decât anul acesta.