CCIR, Topul național al firmelor 2020 (VIDEO)
Articol de Florentina Varga, 18 Noiembrie 2020, 12:18
Camera de Comerț și Industrie a României a prezentat ieri, dar în format online, ediția Topului național al firmelor 2020.
Au fost premiate cele mai performante companii din șapte domenii de activitate: industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și Hi-Tech, agricultură, silvicultură și pescuit, dar și construcții.
De la începutul acestei crize, guvernul a găsit soluții pentru a sprijini mediul de afaceri, precum măsurile luate pentru șomajul tehnic, amânarea plății creditelor și a obligațiilor fiscale, dar și garantarea unor împrumuturi pentru investiții și capital de lucru - a subliniat președintele României.
Klaus Iohannis a mai adăugat că situația actuală cere mai multă prudență întrucât criza nu a trecut.
Klaus Iohannis: Economia își revine treptat și avem perspectiva unei creșteri consolidate în anii următori. România nu își poate permite pași greșiți în cursa relansării și competitivității economice. Este important să facem toate eforturile pentru realizarea de noi investiții în economia noastră, atât românești, cât și străine.
Reporter: Pe de altă parte, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a precizat că economia românească, dar și cea mondială trec printr-un test de stres, dar își mențin optimismul văzând ramurile economice care au trecut normal peste criză. Mihai Daraban spune că un moment de cotitură ar fi și organizarea administrativă a României, eventual pe modelul Curților de Apel și de reducere a numărului de județe.
Mihai Darban: Mediul de afaceri nu mai poate să susțină această suprastructura administrativă existentă în România, cu 42 de județe, cu toți angajații lor. Cred că este momentul unei asumări, astfel încât acest sistem să devină compatibil cu economia reală. Sunt foarte mulți angajați în sectorul public, din păcate, câteodată, și cu salarii foarte mari, și cred că nu mai putem ține această structură administrativă în spate. O resetare administrativă a României nu cred că este o tragedie, poate fi o tragedie personală a unora, dar pe ansamblu și pe termen mediu și lung, efectele vor fi beneficii.
Reporter: Președintele Camerei de Comerț și Industrie României a mai adăugat că investițiile în infrastructură și atragerea de fonduri europene reprezintă cheia pe termen scurt și mediu a relansării economice.
(PH)