Cât de pregătite sunt statele UE pentru moneda euro?
Pregătirile pentru trecerea la moneda unică europeană se bazează pe un anumit scenariu adoptat de statul candidat la zona euro. România va putea adopta moneda euro în 2019.
Articol de Victor Gheorghe, 04 Iunie 2014, 10:54
Comisia Europeană publică un raport privind gradul de pregătire al statelor membre pentru adoptarea mondei euro.
Vicepreşedintele Comisiei Europene Olli Rehn, responsabil cu afacerile economice şi monetare, va prezenta principalele concluzii ale raportului.
Documentul va conţine concluziile unor analize asupra statelor membre care beneficiază de o derogare de la adoptarea monedei euro, aşa cum este prevăzut în tratatele de aderare.
Cu alte cuvinte, Comisia va spune dacă statele respective îndeplinesc condiţiile de trecere la moneda unică europeană.
Este vorba de Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Lituania, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.
O menţiune specială va fi făcută pentru Lituania, care doreşte să adopte moneda euro anul viitor.
Rapoartele de convergenţă sunt publicate de Comisia Europenă şi de Banca Centrală Europeană o dată la doi ani sau chiar mai des, în cazul în care o ţară care doreşte să adopte moneda euro solicită acest lucru.
Trecerea la moneda euro, o operaţiune complexă
Toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Regatului Unit şi a Danemarcei, s-au angajat prin tratat să adopte moneda euro în momentul în care îndeplinesc condiţiile necesare.
Este vorba de criterii economice şi juridice.
Primele au rolul de a garanta că economia unui stat membru este suficient de bine pregătită pentru adoptarea monedei unice şi că se poate integra cu uşurinţă în regimul monetar al zonei euro.
Convergenţa juridică cere ca legislaţia naţională, în special cea referitoare la banca centrală naţională şi la emisiile montare, să fie compatibile cu dispoziţiile tratatului.
Pregătiri bazate pe un anumit scenariu
Înlocuirea unei monede naţionale cu moneda euro este o operaţiune complexă, care necesită numeroase pregătiri de ordin practic.
De exemplu, trebuie să se ofere garanţii că moneda naţională este retrasă rapid, că preţurile mărfurilor sunt corect convertite şi prezentate şi că populaţia este bine informată.
Toate aceste pregătiri se bazează pe un anumit scenariu de trecere la moneda unică adoptat de statul candidat la zona euro.
România a transmis deja Comisiei Europene noul program de convergenţă pentru perioada 2014-2017, anunţându-i pe oficialii de la Bruxelles că angajamentul de adoptare a monedei euro va deveni un obiectiv realizabil şi necesar la data de 1 ianuarie 2019.