Carnea de pui retrasă din Prahova şi Suceava, "infestată"
În cazul infestării cărnii de pui, siguranţa alimentară a cetăţeanului nu a fost pusă în niciun moment în pericol, susţine preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Articol de Radiojurnal, 06 Noiembrie 2013, 15:16
UPDATE 4: Nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte siguranţa alimentară a populaţiei pentru că în România nu se consumă carne crudă de pasăre, iar tratamentul termic la 70 de grade distruge toate tipurile de salmonela, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu.
"Nu s-a pus în niciun moment în pericol siguranţa alimentară a cetăţeanului", a spus Vladimir Mănăstireanu într-o conferinţă de presă.
UPDATE 3: Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Vladimir Mănăstireanu, a declarat miercuri că cea mai probabilă sursă de contaminare în scandalul cărnii de pui cu salmonela a fost o "manipulare defectuoasă la depozitare”.
Peste 55 de tone de carne de pui au fost retrase de la vînzare iar 22 de tone au fost distruse.
Cel mai recent caz vine de la Suceava unde miercuri s-a descoperit că un lot de carne congelată provenind de la Avicola Călăraşi, retrasă de la comercializare dintr-un magazin Selgros, este infestată cu salmonela.
Este vorba despre peste 3,4 tone însă mai mult de 12 tone din acelaşi lot au fost deja vândute. Autorităţile încearcă acum să afle unde a ajuns această carne.
UPDATE 2: 55 de tone de carne de pui au fost retrase de la vînzare iar 20 de tone au fost distruse, a spus preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstirean.
UPDATE 1: Autoritatea Naţională Sanitar-veterinară (ANSVSA) a iniţiat, începând de miercuri, acţiuni de control în laboratoare particulare de acreditarea a preparării cărnii pentru depistarea eventualelor nereguli şi va înăspri legislaţia, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ministrul Daniel Constantin a spus că problemele punctuale nu trebuie totuşi generalizate la nivelul întregului sector, fiind consemnate deja pierderi de zeci de milioane euro ale producătorilor de carne.
"Începând de astăzi, sunt foarte multe controale ale ANSVSA cu privire nu numai la calitatea produselor, la anumite analize, dar şi cu privire la activitatea anumitor laboratoare particulare, unde este realizat procesul de autocontrol. Cred că trebuie să modificăm legislaţia şi să întărim controalele la aceste laboratoare private", a spus Daniel Constantin.
Peste 2 tone de carne de pui congelată, infestată bacteriologic
Analizele efectuate în judeţul Prahova pe cele peste 2 tone de carne de pui congelată retrasă de la vânzare au arătat că aceasta este infestată bactriologic.
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Prahova, Mihai Terecoasă, citat de corespondentul nostru în Prahova Simona Uţă, a declarat că la două din cele trei loturi de carne de pui analizată a fost identificată o tulpină bacteriană.
Probele vor fi trimise la laboratoarele din Bucureşti, precizează Mihai Terecoasă.
"Din punct de vedere microbiologic un lot corespunde, dar la două loturi a fost izolată o tulpină bacteriană, care va fi trimisă astăzi la laboratorul naţional de referinţă pentru identificare şi confirmare.
"Carnea de pui vine de la operator din judeţul Prahova, unde a fost reţinută şi este şi la această dată reţinută oficial şi provine de la Avicola Călăraşi", spune Mihai Terecoasă.
El a precizat însă că nu se poate spune cu exactitate dacă este vorba despre salmonela.
Peste 2.000 de kilograme de carne de pui congelată produsă de societatea Avicola Călăraşi au fost retrase în urmă cu o săptămână din depozitul supermarketului Selgros din Prahova.
Avicola Călăraşi este una din firmele implicate în dosarul de evaziune fiscală de 50 de milioane de euro în sectorul cărnii de pui.
Confirmare şi de la Suceava
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava confirmă, în urma analizelor de laborator, prezenţa salmonelei în carnea de pui de la Avicola Călăraşi, comercializată prin Selgros Suceava, a declarat presei, miercuri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dănuţ Corneanu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, din cantitatea de 3472 kilograme de pui Griller congelat la pungă, provenind de la SC Avicola SA Călăraşi, la SC Selgros Cash & Carry SRL Suceava s-au recoltat probe conform procedurilor interne de autocontrol şi pe 6 noiembrie s-a confirmat prezenţa salmonelei.
Dănuţ Corneanu a precizat că tipizarea se va face, ulterior, la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti.
Totodată, acesta a spus că serviciile veterinare vor dispune ridicarea sechestrului instituit asupra lotului, întocmirea documentelor sanitar-veterinare şi trimiterea spre incinerare.