Bulgaria introduce "taxa pe lux"
Executivul de la Sofia triplează impozitele percepute de la persoanele ce deţin locuinţe de mare valoare, maşini scumpe, yachturi, elicoptere sau avioane.
Articol de Sorin Solomon, 14 Aprilie 2010, 17:31
Cabinetul bulgar a decis să introducă taxa pe proprietăţile de lux ca măsură de combatere a crizei economice, anunţă Novitine.com.
Conforma unui amendament adus legii taxelor locale, proprietăţile imobiliare care au o valoare de peste 300.000 de leva ( aproximativ 150.000 de euro) sau autoturismele care au o asigurare de peste 70.000 de leva vor fi considerate obiecte de lux şi vor fi taxate suplimentar.
Decizia face parte din pachetul de măsuri de austeritate care să reducă criza economică şi să ajute la restrângerea deficitului bugetar.
În opinia ministrului bulgar de finanţe, acesta este un mecanism de reducere a cheltuielilor bugetare, fără a încălca constituţia ţării.
Guvernul speră ca prin aceste măsuri să strângă la buget peste 450 de milioane de leva (aproximativ 220 de milioane de euro).
România a eliminat "taxele de lux"
Mai multe accize care se aplicau pe produsele considerate de lux au fost eliminate cu începere de la 1 ianuarie.
Aceată măsură a fost luată la presiunea UE, care a cerut eliminarea accizelor care se calculau procentual.
Dintre produsele care nu mai sunt accizate se numără yahturile, armele, parfumurile, bijuteriile, confecţiile de blană şi obiectele de cristal.
Valoarea accizelor la produsele de lux era calculată procentual şi reprezenta între 15 şi 45 % din preţ.
Guvernul pare că a uitat şi la taxa pe fast food, despre care s-a vorbit mult la începutul anului şi care acum a intrat într-un con de umbră.
Noua taxă pe produsele fast-food a fost propusă de Ministerul Sănătăţii urma să fie percepută începând cu luna şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast food, de patiserie-cofetarie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare.
Taxa a fost criticată de patronii din industria alimentară care afirmau că aceasta ar creşte cu 20% preţul produselor alimentare.
Ministerul Sănătăţii estima că aplicarea acestei taxe ar putea creşte veniturile bugetare cu aproximativ un miliard de euro.