Bugetul de şomaj, mărit cu aproape un miliard de lei
Gheorghe Pogea a detaliat dimensiunile rectificării bugetare: "scăderea încasarilor din TVA este de circa 4 miliarde de lei".
Articol de Oana Bâlă, 29 August 2009, 14:50
Ministerele Muncii, Administraţiei şi Internelor, Justiţiei şi Educaţiei vor beneficia de resurse suplimentare pentru plata drepturilor salariale şi funcţionale ale instituţiilor din subordine. Ca urmare a rectificării, alocările bugetare pentru investiţii publice vor fi majorate cu 500 de milioane de lei. Vor fi asigurate resursele pentru indexarea pensiilor cu 2% de la 1 octombrie şi pentru majorarea pensiei sociale minime de la 300 la 350 de lei. De asemenea, bugetul de şomaj va fi suplimentat cu 864 de milioane de lei, iar cel de pensii cu 500 de milioane.
Premierul Emil Boc a declarat, la începutul şedinţei, că va fi analizată prima formă a proiectului de ordonanţă de urgenţă care modifică legislaţia privind alegerea şefului statului, pentru ca acesta să poată fi adoptat în şedinţa de miercuri. Primul-ministru a amintit că vor fi reglementate doar chestiuni de natură tehnică, legate de ziua votului, secţiile de votare, securizarea votului şi proceduri de derulare a alegerilor, fără a fi afectate aspectele de fond, care vizează dreptul de a alege şi de a fi ales.
După sedinţa executivului de sâmnătă ministrul finanţelor Gheorghhe Pogea a declarat că bugetul de somaj va fii suplimentat cu 890 de milioane de lei, iar bugetul de pensii va fii asigurat cu 5,5 miliarde de lei.
Reducerile pe ministerele pe care ministrul de finanţe Gheorghe Pogea le are în subordine este de circa 1,4 miliarde, potrivit acestuia.
Majorarea ţintei de deficit bugetar vine pe fondul unei scăderi a veniturilor ale bugetului consolidat în acest an cu 17,4 miliarde de lei (3,5% din PIB) faţă de programul iniţial, ca urmare a scăderii veniturilor încasate din TVA (4 miliarde lei), contribuţii sociale (circa 5 miliarde lei) şi venituri nefiscale (4,1 miliarde lei).
În altă ordine de idei Cheltuielile bugetului consolidat sunt reduse cu 5,2 miliarde lei.
În urma rectificării, veniturile totalizează 31,6% din PIB (157,2 miliarde lei), iar cheltuielile totale se cifrează la 38,9% din PIB (193,7 miliarde lei), raportat la un produs intern brut prognozat la 497,3 miliarde lei.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a arătat că, fără această rectificare, deficitul bugetar ar fi depăşit 8%.
Prima rectificare a bugetului din 2009 a fost efectuată în luna aprilie, în urma acordului de împrumut convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.
Cât despre zilele libere "obligatorii" ministrul finanţelor a declarat că procedura de stabilire a acestora va fi stabilită de fiecare minister în parte, cu respectarea legii. Gheorghe Pogea, a făcut şi cu această ocazie un apel către angajaţii din sistemul public să înţeleagă necesitatea acestei măsuri temporare.