BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7 la sută pe an
Banca Naţională a decis în şedinta de astăzi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7 la sută pe an.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Februarie 2024, 19:02
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Banca Naţională a decis în şedinta de astăzi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7 la sută pe an. Potrivit unui comunicat al BNR, măsura a fost luată în condiţiile în care cele mai recente date şi analize indică o încetinire uşoară a creşterii economice în ultimele 3 luni din 2023 şi reconfirmă perspectiva creşterii inflaţiei pe termen scurt ca urmare a introducerii unor taxe noi şi impozite.
Reporter: Iulian Olescu: ”Dobânda-cheie nu a mai fost modificată de la începutul anului trecut, în luna ianuarie 2023 având loc ultima creştere, de la 6,75 la 7% pe an. Analistul financiar Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, spune că prudenţa BNR este justificată.
Adrian Codirlaşu: ”Banca Centrală era de aşteptat să menţină rata de dobândă de politică monetară la 7% în contextul în care inflaţia va creşte în luna ianuarie, în condiţiile în care sunt taxe noi care se aplică şi care duc la creşterea preţurilor. E optim pentru Banca Centrală să fie prudentă. De ce? Pentru că, având în vedere deficitele bugetare ridicate din aceşti ani şi din anii viitori, politica fiscală, practic, reprezintă principalul risc asupra inflaţiei în România şi este posibil să mai avem, atât anul ăsta, cât şi anul viitor, surprize în sensul creşterii taxării, cu impact asupra creşterii preţurilor. Practic, o taxă pusă asupra unei companii tot de consumator este plătită prin preţuri mai mari la produsele vândute.”
Adrian Codirlaşu subliniază că o decizie a Băncii Centrale de reducere a dobânzii-cheie ar putea veni abia în a doua parte a acestui an, după ce va fi clar că inflaţia se află pe o tendinţă ireversibilă de scădere. Prognoza actuală a BNR arată o creştere a ratei anuale a inflaţiei în debutul acestui an, sub impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite indirecte, după care aceasta va reveni la o traiectorie descendentă, însă într-un ritm încetinit, comparativ atât cu 2023, cât şi cu estimările anterioare.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/