BCE ia măsuri pentru "salvarea zonei euro"
În faţa unei situaţii tot mai tensionate din zona euro, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânzile şi a anunţat măsuri neaşteptate pentru a ajuta băncile.
Articol de Beatrice Brăileanu, 08 Decembrie 2011, 17:53
Banca Centrală Europeană a anunţat introducerea unor finanţări pe termen de trei ani, acestea fiind cele mai lungi din istoria BCE, şi acceptarea unei game mai largi de garanţii în cadrul operaţiunilor monetare, relatează Mediafax.
Primele fonduri vor fi puse la dispoziţia băncilor la 21 decembrie, urmând să înlocuiască o ofertă pe 12 luni programată pentru acea dată.
Alte decizii majore anunţate de Mario Draghi, preşedintele BCE, au fost reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 1,25% la 1 la sută şi reducerea ratei rezervelor de la 2% la 1%.
Instituţia a mai adoptat săptămâna trecută, alături de marile bănci centrale din SUA, Elveţia, Marea Britanie, Canada şi Japonia, măsuri coordonate pentru a asigura lichidităţi în dolari băncilor din afara Statelor Unite.
Aceste măsuri au fost adoptate pentru a reduce tensiunile din piaţa financiară şi pentru a susţine creditarea în zona euro.
BCE se aşteaptă la o evoluţie a economiei zonei euro ce va varia între o contracţie de 0,4% şi o creştere de 1% anul următor şi pentru anul acesta la un avans de 1,5-1,7%.
Mario Draghi a explicat, pe larg, toate deciziile pe care BCE le-a adoptat pentru a ajuta economiile europene şi a menţionat că se aşteaptă la o recuperare anul următor, chiar dacă va fi una slabă.
Analiştii şi presa au concluzionat din discursul său că BCE este pregătită să sprijine mai puternic lupta împotriva crizei datoriilor, dacă liderii politici se pun de acord săptămâna următoare asupra unui control mai strict al bugetelor celor 17 state membre ale uniunii monetare.