Băncile comerciale vor plăti ca să depună bani la BCE
Banca Centrală Europeană a redus dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul de 0,15%, un nou minim istoric şi a introdus pentru prima oară dobânzi negative la depozite.
Articol de Sorin Solomon, 05 Iunie 2014, 21:22
Banca Centrală Europeană a redus joi dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul de 0,15%, un nou minim istoric, şi de asemenea a decis să introducă, pentru prima dată în istorie, dobânzi negative la depozitele overnight, în ideea de a evita intrarea zonei euro într-o deflaţie similară cu cea înregistrată de Japonia în anii 90, transmite Reuters.
Ca urmare a deciziei de a reduce rata dobânzii la facilitatea de depozit în teritoriul negativ (la minus 0,10%), practic băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin. Introducerea unei astfel de măsuri ar trebui să conducă la creşterea creditelor acordate companiilor şi gospodăriilor.
De asemenea, Consiliului guvernatorilor BCE a decis să reducă dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,4% (de la 0,75% anterior).
Banca Central Europeană a revizuit, în jos, prognozele de inflaţie pentru zona euro până în 2016 şi de asemenea a redus estimările privind ritmul de creştere a Produsului Intern Brut al zonei euro, a anunţat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, transmite AFP.
Pentru acest an, BCE mizează pe o creştere a preţurilor în zona euro de 0,7%, mai puţin faţă de avansul de un procent preconizat în luna martie şi mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze în 2015 inflaţia în zona euro ar urma să ajungă la 1,1%, mai puţin faţă de 1,3% cât estima anterior, şi la 1,4% în 2016, faţă de 1,5% cât prognoza în luna martie.
În ceea ce priveşte creşterea PIB, stafful BCE prognozează că economia zonei euro va înregistra în acest an un avans de un procent, mai puţin decât creşterea de 1,2% preconizată în urmă cu trei luni, dar va accelera la 1,7% anul viitor, puţin mai bine decât prognozele anterioare care vorbeau de o creştere de 1,5%.
Pentru 2016 analiştii BCE au lăsat estimările de creştere la 1,8%.