Banca Națională se pregătește să scumpească din nou creditele
Inflația va depăși foarte curând 10% și se va menține la astfel de valori ridicate aproape pe întreaga durată a acestui an, consideră analistul financiar Adrian Codirlașu.
Articol de Iulian Olescu, 05 Aprilie 2022, 13:20
Banca Națională se pregătește să scumpească iar creditele. Consiliul de Administrație al BNR va crește, cel mai probabil în ședința de politică monetară de marţi din nou dobânda cheie, în încercarea de a tempera inflația.
Va ajunge probabil la 3% şi nu va fi singura majorare ce va fi decisă de Banca Centrală în aceast an, cred analiștii economici, care se așteaptă spre sfârșitul anului la o dobândă de politica monetară de 4% sau chiar peste. Iar pentru cei care au credite variabile în lei îi așteaptă rate tot mai mari.
Inflația va depăși foarte curând 10% și se va menține la astfel de valori ridicate aproape pe întreaga durată a acestui an, consideră analistul financiar Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România.
În aceste condiții, Banca Centrală va mai majora de cel puțin două ori dobânda cheie în 2022, începând cu ședința de marţi - apreciază analistul.
Adrian Codirlașu: Cel mai probabil că Banca Centrală va majora cu 50 de puncte de bază, deci 0,5%, rata de dobândă de politică monetară de la 2,5 la 3, pentru a combate inflația care, vedem, este ridicată și va continua să mai crească încă în acest an. Pentru restul anului, următoarea ședință este în mai. Probabil și atunci va mai majora cu încă 50 de puncte de bază, deci de la 3 la 3,5, iar apoi pe parcursul anului nu este exclus să vedem încă majorări, probabil la fel 3,75 sau chiar 4, rată de dobânda de politică monetară, ceea ce ar conduce la un ROBOR la trei luni undeva spre sau în jur de 5%.
Reporter: Așadar, în special persoanele care au credite luate înainte de mai 2019, dar și companiile vor resimți o creștere semnificativă a ratelor.
Urcarea dobânzilor va avea un impact negativ asupra creditării, însă având în vedere faptul că și după o serie de majorări succesive dobânda cheie se va situa în continuare sub nivelul inflației, activitatea de creditare va rămâne încă susținută - consideră Adrian Codirlașu.