Banca Mondială: Fundamentele creşterii economiei româneşti sunt slabe
Infrastructura se află într-o stare precară, limitând investiţiile şi productivitatea în agricultură sau turism, au constatat experţii instituţiei financiare internaţionale.
Articol de Iulian Olescu, 21 Iunie 2018, 14:03
Banca Mondială semnalează că fundamentele creşterii economiei româneşti sunt slabe.
Majorările salariale depăşesc dinamica productivităţii, investiţiile sunt volatile şi există probleme demografice din cauza populaţiei în curs de îmbătrânire şi de migraţia românilor.
În plus, infrastructura se află într-o stare precară, limitând investiţiile şi productivitatea în agricultură sau turism - au mai constatat experţii instituţiei financiare internaţionale.
Banca Mondială spune că încearcă să adapteze, în consecinţă, instrumentele sale de finanţare şi de consultanţă, iar noul parteneriat de ţară agreat cu Romania ţine cont de toate aceste realităţi - a explicat pentru RRA analistul economic Constantin Rudniţchi.
Constantin Rudnitchi: "Noul parteneriat cu România al Băncii Mondiale are o mare calitate, şi anume este aplicat, în sensul că are un set de probleme pe care pune degetul şi pe care probabil va încerca să le rezolve măcar parţial prin finanţarea lor. E vorba de educaţie. Este interesant că vorbim destul de puţin în România despre populaţia defavorizată, în special populaţia săracă şi în special populaţia tânără sau chiar copiii care nu au acces, spre exemplu, la educaţie, la şcoli de calitate, apoi e vorba despre întreprinderi mici şi mijlocii. Aici se va încerca stimularea creativităţii, cercetării şi dezvoltării. E vorba de investiţii, să le numim, în infrastructura critică, se vorbeşte despre dezastrele naturale care ar tebui evitate prin investiţiile în infrastructură".