Banca Centrală Europeană încearcă să stabilească cât de expuse sunt băncile din zona euro în cazul unui eventual faliment al Credit Suisse
Oficiali europeni susțin că problemele băncii elvețiene nu sunt de natură sistemică și că nu ar trebui să afecteze instituțiile de credit din zona euro.
Articol de Radiojurnal, 16 Martie 2023, 07:40
Piețele financiare europene au închis în scădere, cu peste 3%, după ce temerilor investitorilor legate de soliditatea sectorului bancar american li s-a adăugat o prăbușire a prețului acțiunilor băncii Credit Suisse.
Prețul acțiunilor băncii elvețiene a scăzut la un minim record, după ce cel mai mare acționar al ei a anunțat că nu va oferi o nouă finanțare, la câteva zile după falimentul băncii americane Silicon Valley.
Și indicele Dow Jones din Statele Unite a înregistrat valori scăzute la tranzacțiile de miercuri.
Banca Centrală Europeană încearcă să stabilească de urgență cât de expuse sunt băncile din zona euro în cazul unui eventual faliment al gigantului bancar Credit Suisse.
Oficiali europeni susțin că problemele băncii elvețiene nu sunt de natură sistemică și că nu ar trebui să afecteze instituțiile de credit din zona euro.
Situația Credit Suisse s-a înrăutățit miercuri, prețul acțiunilor scăzând la bursă cu 30%, după ce cel mai mare acționar al ei, Banca Națională a Arabiei Saudite, a anunțat că nu va participa la o nouă majorare de capital.
Banca saudită a cumpărat 10% din acțiunile băncii elvețiene pentru 1,4 miliarde de franci, însă acum valoarea participației s-a redus la 500 de milioane de franci.
Credit Suisse nu a cerut ajutorul guvernului elvețian și încearcă să recâștige încrederea investitorilor, după o serie de greșeli.
Luna trecută, instituția a dezvăluit o pierdere anuală de opt miliarde de dolari.
Banca era în plin proces de restructurare, după ce fusese implicată într-o serie de scandaluri în ultimii ani, legate în principal de salariile imense plătite conducerii.
Valoarea acțiunilor principalelor bănci europene și americane a scăzut semnificativ și miercuri, cu procente de până la 3%.
Și bursa de la București a închis în scădere ședința de tranzacționare, cu pierderi mai mari decât cele din ziua precedentă.
Indicele principal BET s-a depreciat cu 1,66%, iar BETPlus, care arată evoluția celor mai lichide 37 de acțiuni de la bursă, a consemnat un declin de 1,54%.