Banca Centrală Europeană a decis o nouă majorare a dobânzii de referință pe zona euro
După deruta creată în Statele Unite și Marea Britanie de falimentul băncii Silicon Valley, Europa este îngrijorată acum de scăderea record a acțiunilor băncii Credit Suisse, care au ajuns la nivelul istoric de 1,55 franci elvețieni.
Articol de Radiojurnal, 16 Martie 2023, 19:05
Banca Centrală Europeană a decis, astăzi, o nouă majorare a dobânzii de referință pe zona euro, în contextul în care inflația este prognozată să rămână în continuare ridicată. Ședința guvernatorilor BCE a fost marcată, însă, de nevoia de menținere a stabilității financiare în spațiul monedei unicii europene, în contextul în care și în Europa se prefigurează posibilitatea unei crize bancare. Laurențiu Văduva explică.
Reporter: După deruta creată în Statele Unite și Marea Britanie de falimentul băncii Silicon Valley, Europa este îngrijorată acum de scăderea record a acțiunilor băncii Credit Suisse, care au ajuns la nivelul istoric de 1,55 franci elvețieni.
Este adevărat că anunțul băncii că va apela la Banca Centrală a Elveției pentru un împrumut de maxim 50 de miliarde de franci a mai detensionat piețele într-o anumită măsură, dar cuvântul prudență se află pe buzele tuturor.
Președinta BCE, Christine Lagarde, dă asigurări că sectorul bancar este acum într-o poziție mult mai solidă decât la criza globală din 2008. Ea a cerut, însă, guvernelor zonei euro să înceapă de îndată reducerea susținerilor bugetare atât pentru gospodării, cât și pentru companii pentru a lupta, astfel, contra inflației. BCE menține o rată a dobânzii între 3 și 3,75%, cea mai mare din octombrie 2008.
Astăzi, consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative, ignorând haosul de pe piețele financiare și solicitările investitorilor privind renunțarea la înăsprirea politicii monetare și asta, până la revenirea încrederii.
Acum, Banca Centrală Europeană se așteaptă ca zona euro să înregistreze o inflație mai redusă și o creștere economică mai puternică decât cele anticipate anul acesta, ca urmare a ieftinirii la energie și a rezistenței mai bune a băncilor.
Noile sale prognoze au fost finalizate, însă, la începutul lunii martie și nu au luat în considerare recentele tensiuni de pe piețele financiare. În consecință, există incertitudini suplimentare, subliniază instituția de la Frankfurt.