ASE, studiu despre sistemul fiscal din România
Potrivit studiului lansat joi, datorită cotei unice s-a îmbunătățit conformarea fiscală, contribuind astfel la o mai bună colectare a veniturilor bugetare și la reducerea economiei informale.
Articol de Iulian Olescu, 07 Februarie 2025, 09:21
Decizia privind reforma fiscală este eminamente politică, iar discuţiile sunt mai mult ideologizate şi mai puţin fundamentate pe cifre şi analize serioase, susţine Ionuţ Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti.
La rândul lor, antreprenorii şi mediul de afaceri au nevoie de un sistem fiscal predictibil şi sustenabil, capabil să asigure prosperitate pe termen mediu şi lung.
Deficitul bugetar nu îşi are rezolvarea în creşterile de taxe şi cu atât mai puţin în impozitarea progresivă, ci în reforme sistemice, spune Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Concordia.
Declaraţiile au fost făcute la un eveniment de lansare a unui studiu despre sistemul fiscal din tara noastră.
Studiul realizat de Academia de Studii Economice din București, la solicitarea Confederației Patronale Concordia și intitulat "Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară", arată că regimul de impozitare cu cotă unică a fost un factor de stabilitate și creștere economică pentru România.
Conform autorilor, acesta a avut un efect pozitiv asupra creșterii produsului intern brut pe cap de locuitor, asupra reducerii inegalităților de venituri între diverse categorii, dar și asupra ponderii clasei de mijloc și a participării forței de muncă la activitate economică.
Președintele Concordia, Dan Şucu, a subliniat avantajul legat de simplitatea aplicării cotei unice în procesul de convergență economică a României spre media Uniunii Europene.
Dan Şucu: Estimarea noastră, ca oameni de afaceri, a fost legată de faptul că s-au bazat, printre altele, și pe un sistem simplu de impozitare, simplu, ușor de operat, care se numește cota unică. Pe măsură ce avansezi în a cunoaște mediul economic, realizezi că numai lucrurile simple funcționează. Complică-le puțin şi ele se dau peste cap.
Potrivit studiului lansat joi, datorită cotei unice s-a îmbunătățit conformarea fiscală, contribuind astfel la o mai bună colectare a veniturilor bugetare și la reducerea economiei informale.
Analiza realizată de ASE arată și faptul că, inclusiv în privința suplimentării veniturilor bugetare, progresivitatea impozitului pe venit nu aduce avantaje relevante.
Ionuț Dumitru, profesor la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori și coordonator al studiului: Dacă ne uităm la un scenariu cu cote progresive, 16, 20 și 22, efectul bugetar adus este de circa 1,5 puncte procentuale suplimentare colectate la buget, însă un rezultat similar ar fi obținut cu o cotă unică echivalentă de 16,3%. Ne-am uitat și la un scenariu și mai agresiv: cote progresive de 16, 30 și 60, care ar aduce în plus la buget 1,97% din PIB. Însă, atenție, față de scenariul cu o cotă unică de 16, nu aduce decât un 0,3% în plus la buget.
Participanții la lansare au subliniat și faptul că regimul relativ simplu de impozitare a veniturilor a rămas unul dintre puținele avantaje competitive pe care le mai are România comparativ cu statele din regiune.
În cadrul studiului sunt simulate și diverse scenarii de creștere a fiscalității și estimat impactul asupra populației și companiilor.