Anularea proiectului Nabucco "nu a fost o surpriză"
Presa din Rusia scrie că unul dintre motivele pentru care proiectul Nabucco a eşuat a fost preţul mult mai ridicat decât cel al proiectului Transadriatica.
27 Iunie 2013, 14:55
Rusia, mai exact liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a avertizat de câţiva ani că proiectul Nabucco nu va avea o finalitate fericită din lipsă de furnizori.
Decizia consorţiului internaţional care exploatează zăcământul azer Şah Deniz din Marea Caspică de a alege gazoductul transadriatic TAP pentru a livra gaze în Europa prin Turcia, Grecia, Albania şi Italia în defavoarea proiectului Nabucco-Vest la care participă şi România n-a constituit o surpriză - subliniază cotidianul rus Kommersant.
Anul trecut consorţiul s-a înţeles deja cu acţionarii TAP din Elveţia, Norvegia şi Germania în privinţa finanţării acestui proiect, iar în urmă cu zece zile compania azeră de stat SOCAR care deţine 10% din proiectul Şah Deniz, a cumpărat contra sumei de 400 de milioane de euro compania greacă de transport a gazelor DESFA, scopul explicit fiind exportul de gaze azere în Grecia pe conducta TAP.
Sub titlul 'Ambiţiosul proiect Nabucco a eşuat', site-ul KM.ro reaminteşte că TAP va costa doar între 1,5 şi 2,5 miliarde de euro, mai puţin decât Nabucco-Vest şi mult mai puţin decât varianta iniţială Nabucco, estimată la 12 miliarde de euro, o sumă care în condiţiile crizei economice era nu un vis, ci o utopie. În favoarea TAP a jucat şi transnaţionala BP, principal acţionar al consorţiului Şah Deniz şi totodată unul din principalii parteneri internaţionali ai Rusiei în domeniul petrolului.
În acest sens, KM.ro reaminteşte că după lansarea TAP, Uniunea Europeană s-a distanţat de proiectul Nabucco, declarând că va susţine orice decizie care va reduce dependenţa Europei de gazele ruseşti.
În acealşi timp, subliniază comentariul, Nabucco s-a confruntat de la bun nceput cu probleme în asigurarea surselor de gaze, singura sa opţiune rămânând în final Azerbaidjanul.
Gazprom nu a comentat deocamdată aceste evoluţii, însă mediile ruse amintesc retragerea subită săptămâna trecută a ofertei sale de 900 de milioane de euro pentru achiziţionarea DESFA, ceea ce a permis companiei SOCAT să cumpere transportatorul grec cu doar 400 de milioane.