Angajatorii reclamă lipsa muncitorilor calificaţi
Angajatorii solicită liceelor şi secţiilor universitare locale să înfiinţeze specializări în funcţie de solicitările de pe piaţa muncii pentru a asigura lucrători calificaţi.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 26 Martie 2014, 14:56
În aşteptarea noii strategii de promovare a studiilor profesionale, odată cu reorganizarea învăţământului de profil din toamnă, angajatorii se plâng că nu găsesc muncitori calificaţi, chiar şi când oferă salarii atractive.
"Nu găsim meseriaşi care să regleze un plug sau o combină - spun oamenii de afaceri din Sălaj - ci doar tineri absolvenţi de facultăţi care nu dispun decât de cunoştinţe teoretice".
Şcolile din judeţ încearcă să răspundă acestei cereri şi au înfiinţat clase tehnice.
"Nu vrem diplomă, vrem meseriaşi" - este numele programului iniţiat astăzi, în Sălaj, de angajatori supăraţi că nu găsesc meseriaşi, ci numai absolvenţi de studii superioare, care nu au nicio legătură cu realitatea existentă pe piaţa local a forţei de muncă.
Ioan Bujiţă, reprezentant angajator, spune că nu se găsesc meseriaşi, nici pentru salarii bune.
"Astăzi, ca să urci pe o combină care costă 700.000 de euro, o adevărată uzină, nu găseşti oameni la 1000 de euro pe lună. Nu avem cine să ascută un fier de plug, nu avem cine să regleze un plug, nu avem cine să regleze o combină.
"E absolut dezolant ce se întâmplă cu meseriaşii. Poţi să-i dai câţi bani vrea, că nu găseşti", spune Ioan Bujiţă.
Specializări şcolare, în funcţie de cerere
Angajatorii le-au cerut liceelor şi secţiilor universitare locale să înfiinţeze specializări în funcţie de solicitările de pe piaţa muncii.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Sălaj au anunţat că s-a dispus deja înfiinţarea din toamnă a mai multor clase de meserii, solicitate exclusiv de angajatori.
"Avem clasă pe domeniul construcţiilor, o clasă pe tâmplar universal, iar la Liceul Tehnologic "Ioan Ossian", calificarea de mecanic auto foarte cerută şi atât cât a lipsit învăţământul profesional, am avut multe întrebări pe tema asta, şi lăcătuşul mecanic prestări servicii, de asemenea cerut în multe din firmele din judeţ, în special cele mici şi mijlocii, şi o clasă pe domeniul construcţii zidar-pietrar-tencuitor", spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Sălaj.
În judeţul Sălaj nu este disponibil, în această săptămână, niciun post vacant pentru persoane cu studii superioare.