Ajutorul pentru tinerii fermieri "ar putea creşte din 2014"
Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală spune că ajutorul pentru tinerii fermieri ar putea fi majorat de la 40.000 la 70.000 de euro.
Articol de Sergiu Şteţ, 11 Septembrie 2013, 14:42
Ajutorul pentru tinerii fermieri care vor să-şi deschidă o afacere în mediul rural ar putea creşte anul viitor până la 70 de mii de euro.
În prezent, acest ajutor este de până la 40 de mii de euro şi este finanţat în proporţie de 80% din fonduri europene.
Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi pescuit, peste 12 mii de proiecte au obţinut finanţarea prin măsura 112 a programului de creşere a competitivităţii agriculturii, măsura de instalare a tinerilor fermieri.
Romania a avut alocate 330 de milioane de euro pentru măsura 112 - instalarea tinerilor fermieri pentru perioada 2007-2013.
Peste 200 de milioane de euro au fost deja plătiţi către proiectele aprobate.
Scopul acestui sprijin financiar este creşterea veniturilor exploataţiilor agricole, creşterea numărului de tineri agricultori şi creşterea competitivităţii în domeniul agricol.
Ajutorul se acordă persoanelor care nu au împlinit 40 de ani la data depunerii cererii şi este în valoare de cel mult 40 de mii de euro.
80% din sumă este acoperită din fonduri europene, iar o cincime este contribuţia statului roman.
Fermierii din zonele defavorizate, avantajaţi
Sprijinul ar putea să crească până la 70 de mii de euro, a anunţat directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală, Nicolae Popa.
Pe lângă criteriul vâstei de până la 40 de ani, fermierii care solicită sprijinul trebuie să prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activităţii agricole din cadrul exploataţiei şi să se angajeze că vor urma cursuri de formare profesională în primii trei ani de la primirea sprijinului.
Selecţia proiectelor se face pe baza mai multor criterii.
Sunt avantajaţi solicitanţii care deţin ferme de semisubzistenţă sau exploataţii agricole într-o zonă defavorizată, precum şi cei care fac parte dintr-o asociaţie.
Agenţia de Plaăţi pentru Dezvoltare Rurală va avea la dispoziţie aproximativ 7 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.
Alocarea este mai mică cu un miliard de euro faţă de suma pe care România a avut-o la dispoziţie în acest domeniu pentru perioada 2007-2013.