Acord în cadrul USL pe tema bugetului pe 2014
Liderii PSD şi PNL au ajuns la un acord politic înaintea rundei finale de negocieri, din această seară, cu creditorii internaţionali de la FMI şi Comisia Europeană.
Articol de Andrei Şerban, 04 Noiembrie 2013, 18:32
Liderii PSD şi PNL au ajuns la o părere unitară în privinţa bugetului pe anul viitor. Au fost discuţii de ultim moment, înaintea rundei finale de negocieri, din această seară, cu creditorii internaţionali de la FMI şi Comisia Europeană.
Potrivit informaţiilor din presa economică, Guvernul ar fi convenit cu misiunea FMI şi a UE principalii indicatori pentru 2014, dar rămâneau de lămurit solicitările mai noi ale celor două partide din USL şi impactul lor asupra deficitului bugetar.
Întâlnirea de la vârful USL între Crin Antonescu, Victor Ponta şi alţi miniştri a avut ca rezultat un acord politic.
Ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, negociază cu delegaţia FMI ultimele aspecte privind principiile pe baza cărora se va alcătui bugetul pe anul viitor.
Victor Ponta a refuzat să ofere detalii privind mandatul politic pe care îl are ministril economiei şi a spus doar că înţelegerea cu FMI este pe ansamblu asumată de USL.
Scăderea CAS-ului cu 3%, motiv de dispută între PSD şi PNL
Prim-ministrul a adăugat că au mai existat câteva aspecte care trebuiau clarificate în cadrul USL şi pentru care ministrul de finanţe a primit un mandat politic, dar nu a vrut să spună care sunt acele aspecte.
Surse politice şi guvernamentale au afirmat că în alcătuirea bugetului de anul viitor există probleme asupra cărora PSD şi PNL trebuie să cadă de acord, aşa cum ar fi scăderea CAS-ului cu 3%, cum doresc liberalii, în timp ce PSD a lăsat să se înţeleagă că nu agrează această propunere.
Altă problemă o preprezintă găsirea unor surse clare de finanţare pentru mărirea salariilor acelor bugetari care au câştigat în instanţă acest drept, în contextul în care valoarea cotei unice de impozitare rămâne la nivelul de astăzi.
Cele două partide trebuie să ajungă la un numitor comun şi în ceea ce priveşte mărirea bugetelor pentru primăriile din ţară.
Nu în ultimul rând USL trebuie să aleagă între creşterea salariului minim pe economie sau creşterea salariilor doar pentru anumite categorii de bugetari, care au cele mai mici salarii, aşa cum este cazul medicilor rezidenţi şi al cadrelor didactice debutante.