A doua rectificare bugetară, lansată în dezbatere publică
Rectificarea ar urma să provoace creşterea deficitului cu 0,2%, până la nivelul de 2,5% din PIB. Totodată executivul alocă suplimentar peste 350 de milioane de lei pentru salarii.
28 Octombrie 2013, 18:39
Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere a doua rectificare bugetară, convenită, spun autorităţile, cu partenerii creditorilor internaţionali.
Rectificarea, negativă, ar urma să provoace creşterea deficitului cu 0,2%, până la nivelul de 2,5% din PIB. Totodată executivul alocă suplimentar peste 350 de milioane de lei pentru salarii.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, explică în comunicatul publicat pe site-ul Finanţelor că rectificarea bugetară este determinată, printre altele, de nerealizarea veniturilor estimate.
Cu alte cuvinte, guvernul a constatat că majoritatea ţintelor de colectare, de la venituri obţinute din TVA la impozitul pe profit, au fost supraestimate.
Autorităţile explică recticarea negativă şi prin faptul că gradul de absorbţie a fondurilor europene a crescut, prin urmare, statul trebuie să contribuie mai mult la partea de cofinanţare.
Ministerul de interne, principalul beneficiar al rectificării
Prin ultima rectificare din an se alocă suplimentar 354 de milioane de lei pentru salarii - a precizat premierul Victor Ponta.
"Asigurăm plata salariilor pentru toate instituţiile unde au apărut sau unde s-a calculat greşit de la început sau unde au fost situaţii speciale. Eu cred că cei mai mulţi bani îi dăm la Ministerul de Interne, pentru că s-au angajat noile promoţii.
"Dar avem banii prevăzuţi, şi să nu îi căutaţi la ministerul educaţiei, ci la autorităţi locale, pentru profesori, pentru că este vorba de profesorii din preuniversitar, pentru medici i-am trecut la Fondul de Rezervă şi îi plătim pe măsură ce sunt necesari, la fel, mai sunt la diverse instituţii, este şi Camera, este şi Senatul, toţi cei care au de primit drepturi salariale, toate instituţiile, centrale sau locale, primesc la rectificare banii", spune Victor Ponta.
Rectificarea va afecta majoritatea ministerelor, spunea în şedinţa de guvern trecută premierul.
Potrivit proiectului, obţinut de Mediafax, cel mai mult ar urma să sufere bugetul ministerului muncii, cu o tăiere de peste 520 de milioane de lei, şi ministerul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, peste 315 milioane de lei.
Vor câştiga bani în plus, potrivit proiectului obţinut de Mediafax, printre altele, ministerul afacerilor interne, 104 milioane de lei, ministerul justiţiei şi ministerul de externe.
Rectificarea bugetară precedentă a fost făcută în luna iulie, atunci s-a păstrat actuala proiecţie de venituri la buget, de 209,4 miliarde de lei, dar au fost crescute cheltuielile cu 2 miliarde.