"15 milioane de tineri şomeri", la nivelul Uniunii Europene
Comisarul european pentru tineret, multilingvism şi ocupare spune că UE pierde anual 160 miliarde de euro din cauză că tinerii nu au loc de muncă.
10 Martie 2014, 21:28
15 milioane de tineri din Uniunea Europeană nu au locuri de muncă, iar lipsa măsurilor pentru integrarea acestora îi expune la sărăcie - a declarat, astăzi, la Bucureşti, comisarul european pentru tineret, multilingvism şi ocupare, Androulla Vassiliou.
Soluţiile avansate de aceasta sunt intergarea pe piaţa muncii a tinerilor în maxim patru luni de la absolvire, program european lansat şi în România în urmă cu aproximativ o lună, dar şi programul Erasmus+, care va fi lansat mâine, la Bucureşti.
Economia europeană pierde anual 160 miliarde de euro, adică aproximativ 1,3 % din PIB, din cauza faptului că milioane de tineri nu au locuri de muncă şi, astfel, nu plătesc nici asigurări sociale.
Cele mai vulenrabile persoane în faţa sărăciei şi a excluziunii sociale sunt tinerii până în 24 de ani, care, fie sunt şomeri, fie nu sunt încardaţi într-o formă educaţională sau programe de formare profesională.
Comisarul european pentru tineret, multiliongvism şi ocupare, Androulla Vassiliou, a explicat de unde provin cei mai mulţi din această categorie.
"Excluziunea socială este concentrată în rândul persoanelor ai căror părinţi sunt imigranţi, au în familie persoane cu dizabilităţi, sau care provin din medii defavorizate. Însă, cele mai vulenrabile persoane se găsesc în rândul celor care abandonează şcoala timpuriu, sau printre cei care nu şi-au definitivat studiile.
"Rata şomajului în rândul tinerilor este una dintre cele mai mari provocări pentru Europa. Media este de 24%, în acest moment, în creştere faţă de anul trecut", spune Androulla Vassiliou.
Programe europene
Premierul Victor Ponta spune că şomajul reprezintă una dintre principalele probleme cu care se confruntă Europa.
"Cea mai gravă criză cu care Europa se poate confrunta se pergăteşte în aceşti ani, şi anume, criza unei generaţii posibil pierdute a Europei.
"Este vorba despre generaţia, care, după 2008, termină diverse forme de educaţie, nu-şi găseşte un loc de muncă, o specializare adecvată şi de aceea cred că această generaţie, dacă Europa, ţările membre, România nu iau măsuri concrete acum, aceasta va fi într-adevăr o generaţie pierdută", spune Victor Ponta.
La nivelul Uniunii Europene există două programe menite să combată şomajul: "Garanţia pentru tineret", care prevede încadrarea pe piaţa muncii cel mult patru luni de la absolvire şi programul "Erasmus Plus pentru studenţi", în valoare de 16 miliarde de euro.
Acesta va fi lansat mâine.