Demolarea bisericilor în comunism
Demolarea de biserici a început după cutremurul din 1977.
22 Decembrie 2009, 14:41
În perioada comunismului au fost demolate 22 de biserici şi mînăstiri numai în Bucureşti. Alte 7 au fost translatate – adică mutate dintr-un loc în altul.Este cazul vestitei mînăstiri Mihai Vodă, din care a rămas doar biserica, ascună printre blocuri.
În locul ei, s-a construit Casa Poporului. Translatarea în 1985 a mînăstirii Mihai Vodă a fost considerată la vremea aceea o performanţă tehnică. Clădirea a fost translatată în pantă, pe o distanţă de aproape 300 de metri şi coborîtă pe verticală cu 6 metri.
Bucureştenii îşi amintesc cum clădirea era mutată pe role, cîte o jumătate de metru pe zi.
Demolarea de biserici a început după cutremurul din 1977. Prima victimă– Biserica Enei, situată la vremea aceea vis-à-vis de Teatrul Naţional.
Acţiunea care a iscat, însă, cele mai multe proteste a fost demolarea bisericii Sf Vineri - una dintre cele mai frumoase biserici ale capitalei. Legendele capitalei spun că nici un muncitor nu a acceptat să se urce în buldozerul care urma să pună la pămînt biserica.
Patriarhia intenţionează refacerea bisericii Sf. Vineri iar primăria sectorului 2 are un proiect de refacere în miniatura a celor 22 de biserici demolate în vremea comunismului în Bucureşti. Sunt, însă, intenţii şi proiecte.
Audio: demolarea bisericilor în comunism.