„Deficit major” de profesori cu rolul de consilier școlar în zonele rurale
Bullying-ul în școli, problemele de natură emoțională, adaptarea la situațiile de zi cu zi sunt teme care îi preocupă pe elevi și care pot fi clarificate într-o discuție cu un consilier școlar.
Articol de Florin Firu, Dolj, 26 Septembrie 2023, 13:35
Autoritățile locale organizează periodic concursuri pentru ocuparea unor astfel de posturi, dar în mediul rural acestea rămân mereu neocupate. Care este situația în județul Dolj, ne spune corespondentul RRA Florin Firu.
Reporter: Conducerea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj face apel la persoanele care îndeplinesc condițiile și criteriile de a ocupa posturi de profesor consilier școlar să își îndrepte atenția către acest domeniu. Sunt scoase la concurs 26 de locuri, majoritatea în mediul rural, acolo unde este la fel de mare nevoie de consiliere ca în școlile din orașe. Directorul instituției, Mariana Pădureanu, a menționat că cea mai bună situație din acest punct de vedere este în Craiova.
Mariana Pădureanu: Chiar în această perioadă putem spune că, deși avem un număr de posturi de profesor consilier școlar destul de semnificativ, pot să spun că, din păcate, nu avem toate aceste posturi ocupate. În mediul rural ne confruntăm cu un deficit de personal. Dacă în municipiul Craiova putem spune că în momentul de față toate unitățile de învățământ beneficiază de un profesor consilier, o dată, de două ori pe săptămână, în fiecare unitate de învățământ găsim un profesor consilier, nu putem să spunem același lucru și despre şcolile din mediul rural.
Reporter: Activitățile de consiliere școlară sunt primite cu tot mai mult interes de tineri, apreciază specialiștii, prevenirea problemelor fiind primul obiectiv al consilierii individuale și de grup.