Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”De data aceasta există campanii care sunt țintite în baza unor studii, în baza strategiei de țară care definește șapte state ca fiind state țintă”

"Apel matinal" - Invitat: Ștefan Radu Oprea, ministrul economiei.

”De data aceasta există campanii care sunt țintite în baza unor studii, în baza strategiei de țară care definește șapte state ca fiind state țintă”
Foto: Agerpres

Articol de Florin Lepădatu, 30 Octombrie 2023, 08:54

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - La cât de frumoasă este vremea și astăzi, mai, mai că ne gândim cu toții la o drumeție. Între timp, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan Radu Oprea, s-a întâlnit cu Alin Ușeriu și Marcel Iureș, doi dintre inițiatorii și susținătorii proiectului Via Transilvanica. Acest itinerariu va deveni, prin lege, proiect de țară. Și este vorba despre primul traseu turistic pedestru de lungă distanță din România. Are aproape 1.400 km și traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin. Și în direct cu noi, invitatul "Apelului matinal" este chiar ministrul economiei, Ștefan Radu Oprea. Bună dimineața!
Ștefan Radu Oprea: Bună dimineața!
Realizator: Înainte de toate, ce înseamnă că Via Transilvanica va avea o lege?
Ștefan Radu Oprea: Este un proiect al unui grup de inimoși, dintre care ați menționat, deja, doi: pe Alin Ușeriu și pe Marcel Iureș, dar nu sunt singurii. Au fost mii de voluntari implicați în acest proiect care are borne din kilometru în kilometru, pe cei 1.420 de kilometri din România, deci sunt peste 1.400, traversează peste județe și peste 400 de localități. Este un proiect la care s-a lucrat cel puțin patru ani de zile, premiat internațional, premiat în Europa. Și este votul popular - peste 27.000 de voturi sau 23.000, dacă-mi aduc bine aminte - ceea ce a fost o surpriză totală pentru organizatorii acelui concurs /despre/ patrimoniul european. Este, evident, mai mult decât un simplu proiect de importanță locală, el a devenit de importanță națională, atât prin dimensiune, dar cred că mai important prin mesaj. Faptul că doresc să prezerve ceea ce înseamnă satul românesc.
Realizator: Da, pentru că ne gândim la beneficiile revitalizării zonelor prin care trece Via Transilvanica, nu?
Ștefan-Radu Oprea: Da, exact. Este vorba de satul românesc, de autenticitatea lui, de ceea ce avem nevoie să prezervăm. Este vorba despre tradiție, este vorba despre a cunoaște România. Sunt astfel de rute internaționale foarte cunoscute în toată lumea, care adună în timpul anului zeci de mii de turiști care vin să circule pe astfel de rute. Din punctul nostru de vedere, este un proiect de țară care trebuie sprijinit. Nu a fost doar o întâlnire a mea, a fost o întâlnire la cabinetul prim-ministrului, Marcel Ciolacu. Și au fost acolo și alți colegi, a fost și Bogdan Ivan, de la Digitalizare. O să vă întrebați ce treabă are digitalizarea cu un astfel de program? Este foarte simplu. Pe fiecare bornă din kilometru în kilometru, găsim și un cod QR. Totul este astăzi pe rețelele de social media. Poți urmări traseul, poți urmări toate zonele pe care le poți vizita, toate chestiunile, toate produsele turistice pe care le avem în România pe acest traseu. Și cred că totul trebuie să fie integrat într-un proiect. Eu îi spun un proiect de țară.
Realizator: Da, aminteați de promovare. România este promovată pe alocuri, îmi permit să spun asta. N-o să discutăm despre târgurile de turism, mai nou la BBC, alături de Charlie Ottley. Ne amintim, evident, și de Prințul Charles înainte să devină rege al Marii Britanii, că era și a rămas un fan al melagurilor românești. România are nevoie de promovare mai multă decât până acum?
Ștefan Radu Oprea: Cu certitudine, da, dar întotdeauna promovarea trebuie făcută pe baza studii și analizelor celor care sunt specialiști în acest domeniu. Din păcate, prea mulți ani am avut acest sport, iarăși, să-i spun, național: datul cu părerea. Ne pricepeam la toți și la toate, fără a face nimic foarte consistent. De data aceasta există campanii care sunt țintite în baza unor studii, în baza strategiei de țară care definește șapte state ca fiind state țintă. Am avut o campanie outdoor în Franța, în Paris, acum avem o campanie de spoturi publicitare timp de o lună de zile la BBC împreună cu Charlie Ottley, sigur, un îndrăgostit de România, un împătimit România și care a realizat patru sporuri de un minut cu cele patru anotimpuri și patru spoturi relevante de 30 de secunde pe diverse teme importante pentru România pentru a atrage turiștii din Marea Britanie, dar nu numai, BBC nefiind astăzi o televiziune urmărită doar în Marea Britanie. Vor urma și nişte campanii de publicare și sigur, și târgurile și expozițiile de turism la care participă România. Vin cu anumite modificări legislative, suntem în circuitul de avize internă și vom intra în circuitul de avizare interministerială cu acea propunere de a putea să plătim și avans pentru participarea la târguri, lucru pe care le-am promis după acea, să spunem, cu ghilimele în rigoare, "ratare" de a participa la Târgul de la Paris, pentru că atunci organizatorii schimbaseră regula jocului în timpul jocului, ne-au solicitat avans și noi nu putem să plătim astăzi legal un astfel de avans.
Realizator: Da, știm exact cum stau treburile la stat, corect.
Ștefan Radu Oprea: Să știți că se fac și lucruri bune.
Realizator: Nu, nu, nu, apropo de avans...
Ștefan Radu Oprea: Această campanie de de promovare, atât la Paris, cât și în Marea Britanie va continua. Probabil că veți fi surprinși. Va fi și... Următoarea este în Polonia, pentru că este una dintre țările care au ieșit din aceste studii ca având un foarte mare potențial de a atrage turiști. Însă cred că în afara turiștilor din străinătate, unde este evident că trebuie să creștem numărul lor și să creștem percepția lor bună despre România ca destinație turistică, trebuie să vorbim și despre turismul intern, despre calitatea serviciilor, despre ceea ce aducem în România, iar Via Transilvanica este unul din cele lucruri care pot să unească atât prin dimensiune, faptul că trec prin 10 județe și vedem atâta diversitate a tradițiilor românești, dar și prin faptul că vorbim despre 400 de localități și mai mult decât atât, şi eu cred că este esența: faptul că s-a realizat de către oameni inimoși, oameni care își doresc și și-au dorit acest proiect, el există astăzi. Tiberiu Uşeriu l-a și alergat, ultramaratonistul nostru l-a și alergat, nu mai știu exact, cred că undeva în 60 de zile - iarăși, o performanță uluitoare. Toți oamenii, toți cei care au fost implicați, toți cei care au lucrat, toți cei care au donat, cred că pentru ei, într-adevăr, merită ca acest proiect să primească și acel sprijin din partea Guvernului și Parlamentului României de a veni cu o lege care să ajute ca acest proiect să existe mult mai ușor.
Realizator: Da, mă gândeam la Vinerea Verde, nu știu dacă v-aţi propus, poate la primăvară - acum e prea târziu - să invitați câțiva colegi din Guvern, măcar pentru o scurtă plimbare pe Via Transilvanica. Ar fi fezabilă ideea?
Ștefan Radu Oprea: Cum să nu. Sigur că este unul dintre proiectele, este una dintre ideile fezabile, dar aici nu este vorba neapărat despre guvern, politicieni, politică, în ciuda faptului că va fi un an de campanie electorală anul viitor. Eu cred că aici este vorba despre toți cei care au fost implicați în acest proiect și despre faptul că într-adevăr, pentru susținerea unui astfel de proiect, la solicitarea celor care sunt în Grupul de inițiativă și în susținerea executivă a acestui proiect, vom da acea mână de sprijin normală, corectă, pentru a avea, într-adevăr, un proiect care să pună România, dacă vreți, pe hartă și din acest punct de vedere, al marilor trasee pedestre, dar care pot fi parcurse și cu bicicleta sau călare, unul dintre proiectele și dintre traseele care pot să vorbească despre România și să aducă foarte mulți turiști aici și să prezerve valorile, valorile tradiționale din satul românesc.
Realizator: Da, iar în general, toți cei care ne-au vizitat au rămas impresionați de România, de locuri. Ca detaliu, majoritatea spune că a auzit vorbindu-se frumos de România de la prieteni sau a citit recenzii pe bloguri ori vloguri. Spuneați de campaniile din Franța, din Marea Britanie acum, mai nou, Polonia. Polonia și Cehia, la un moment dat, ca număr de turiști, trimiteau în România foarte, foarte mulți oameni. Ca planuri, nu știu, mă gândesc, finalul acestui an, poate în 2024, ce-și propune, până la urmă, ministrul turismului?
Ştefan Radu Oprea: Vom finaliza strategiile pentru turism, pentru că totul trebuie să plece, din punctul meu de vedere, de la o analiză foarte bună. Vom avea și acele studii de percepție, felul în care ne văd turiștii din străinătate și cum putem să îi țintim, dacă vreți, mai bine, să le spunem despre România, acele lucruri care îi interesează, să le arătăm că ele există și că merită să fie văzute și că merită să petreacă cât mai multe nopți în România. Le propunem acum, într-un termen foarte scurt, să vorbim cu toți hotelierii, cu toate stațiunile pentru pregătirea sezonului de iarnă. Ne dorim un sezon de schi în Carpați, sperăm să fie și zăpadă, însă cu certitudine în perioada Crăciunului, în perioada Anului Nou, stațiunile de la munte, dar nu numai, vor fi pline. Sunt convins că și Bucovina va fi plină, ca întotdeauna. Maramureșul, de asemenea, pentru că acolo tradițiile noastre se prezervă foarte bine și sunt, știți foarte bine, din ce în ce mai mulți turiști care aleg să-și petreacă inclusiv Crăciunul în astfel de de zone. Ne dorim să facem prevenție, să vorbim cu hotelierii de la început, să le spunem, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, cum trebuie să se comporte, cum respectăm legea împreună cu toate condițiile lor, astfel încât turiștii, atunci când vin în capacitățile de cazare din România, să găsească acele servicii de care au nevoie. O să mă întrebați - și asta mi se întâmplă mereu și despre prețuri, din păcate sau din fericire, pentru că aceasta este economia de piață liberă, prețurile le fac cei care sunt proprietarii spațiilor de cazare, fie că vorbim de pensiuni sau de hoteluri. Dar eu cred că raportul preț-calitate trebuie să fie neapărat găsit de către ei, pentru că altfel vom vedea din nou acele statistici care ne arată că sunt mai mulți turiști români care pleacă în străinătate decât cei care aleg să-și petreacă timpul în țară. Iar eu îmi doresc ca să fie cât mai mulți dintre cetățenii români care aleg să-și petreacă ca destinaţie turistică în România.
Realizator: Să recunoaștem noi înșine și mai apoi să-i așteptăm și pe greci, și pe bulgari sau pe turci să vină în România. Mulțumesc pentru discuție și zi bună să avem cu toții.
Ştefan Radu Oprea: Şi eu vă mulțumesc!
Realizator: Invitatul Apelului Matinal de astăzi a fost ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan Radu Oprea. Și tot aminteam despre vacanța de iarnă. Așa, la prima vedere, în 30 octombrie, deși toamna este foarte lungă și călduroasă, vom avea ceva zăpadă și de sărbători, dar și la începutul anului viitor./RADOR RADIO ROMÂNIA/

Handbal. Remiză în cele două amicale susținute de naționala masculină de tineret
Sport 21 Decembrie 2024, 16:45

Handbal. Remiză în cele două amicale susținute de naționala masculină de tineret

Selecționatele de handbal tineret ale României și Serbiei au disputat două amicale, în sala ”Constantin Jude”. Oaspeții s-au...

Handbal. Remiză în cele două amicale susținute de naționala masculină de tineret
Răzvan Burleanu, așteptăm decizia TAS în cazul sancțiunii primite de la UEFA
Sport 21 Decembrie 2024, 15:51

Răzvan Burleanu, așteptăm decizia TAS în cazul sancțiunii primite de la UEFA

Răzvan Burleanu (40 de ani), președintele Federației Române de Fotbal, a susținut vineri după-amiaza o conferință de presă...

Răzvan Burleanu, așteptăm decizia TAS în cazul sancțiunii primite de la UEFA
Jurnaliștii francofoni condamnă derapajele grave la adresa jurnaliștilor de către reprezentanții AUR și SOS România
România 21 Decembrie 2024, 15:23

Jurnaliștii francofoni condamnă derapajele grave la adresa jurnaliștilor de către reprezentanții AUR și SOS România

Asociația "Societatea Presei și a Ziariștilor Francofoni" consideră că aceste acțiuni din ultimele zile, cărora le-au căzut...

Jurnaliștii francofoni condamnă derapajele grave la adresa jurnaliștilor de către reprezentanții AUR și SOS România
Klaus Iohannis cheamă la consultări partidele pentru desemnarea premierului
Politică 21 Decembrie 2024, 15:21

Klaus Iohannis cheamă la consultări partidele pentru desemnarea premierului

Administrația Prezidențială precizează că seria de întâlniri de la Palatul Cotroceni începe duminică, de la ora 12:00.

Klaus Iohannis cheamă la consultări partidele pentru desemnarea premierului
Unde mergem în weekend?
Life & Style 21 Decembrie 2024, 15:15

Unde mergem în weekend?

Recomandări de weekend de la corespondenții Radio România Actualități.

Unde mergem în weekend?
Probă de drum - Renault Rafale E-Tech full-hybrid
Ştiinţă & Tehnologie 21 Decembrie 2024, 13:58

Probă de drum - Renault Rafale E-Tech full-hybrid

În plină expansiune a modelelor chinezești, Renault răspunde cu un autoturism premium cu alură de SUV-coupé, care se bazează...

Probă de drum - Renault Rafale E-Tech full-hybrid
Dosar penal, după ce Diana Şoşoacă a agresat verbal o jurnalistă
Politică 21 Decembrie 2024, 13:53

Dosar penal, după ce Diana Şoşoacă a agresat verbal o jurnalistă

Ministrul justiției afirmă că amenințările la adresa ziariștilor, violențele de limbaj, discursul instigator la ură nu au ce...

Dosar penal, după ce Diana Şoşoacă a agresat verbal o jurnalistă
Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului
România 21 Decembrie 2024, 13:49

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului

Se știe că va fi o structură guvernamentală formată din 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, cinci PNL și trei...

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului