Ziua Limbii Române, celebrată în ţară şi peste hotare
Târguri de carte, recitaluri de poezie, dezbateri şi evenimente muzicale s-au desfăşurat, duminică, în toată ţara, de Ziua Limbii Române, dar şi la Chişinău.
Articol de Radiojurnal, 31 August 2014, 18:49
În parcul Titan din capitală s-a deschis, duminică după-amiază, expoziţia în aer liber, dedicată lui Constantin Brâncoveanu şi lui Dimitrie Cantemir, eveniment care marchează "Ziua Limbii Române".
Duminică seară, evoluează Orchestra Simfonică Bucureşti, urmată, la ora 20:00, de un concert al trupei "Zdob şi Zdub".
Târguri de carte, recitaluri de poezie, dezbateri şi evenimente muzicale s-au desfăşurat, astăzi, în toată ţara, de Ziua Limbii Române.
Despre acest element identitar naţional a vorbit, la Galeria Dialog din Bucureşti, academicianul Răzvan Teodorescu.
"Dacă e ceva care ne particularizează, e, pe deoparte, latinitatea şi pe de altă parte statalitatea. Românii au păstrat latinitatea, de care foarte adesea unii vor să se lepede şi au păstrat statalitatea în această Europă orientală, care e un bun fundamental al spiritului românesc.
"Într-adevăr, demnitatea noastră este dată de felul în care vorbim limba română", a spus Răzvan Teodorescu.
Manifestări la Chişinău
O sărbătoare similară, "Limba noastră cea Română", este celebrată şi în Republica Moldova încă din 1990, întrucât pe 31 august 1989, Chişinăul a trecut la grafia latină, iar româna a devenit limbă de stat.
Manifestările organizate cu prilejul Zilei Limbii Române au continuat la Chişinău cu deschiderea Salonului Internaţional de Carte, consacrat integrării europene a Republicii Moldova, sub genericul Cărţile unesc Europa, transmite corespondentul nostru la Chişinău, Mircea Dascaliuc.
Prezentă la ceremonie a fost şi Monica Babuc, ministrul culturii, care, în exclusivitate pentru Radio Chişinău, a declarat că "este o sărbătoare dintre cele mai importante, pentru că ea defineşte la fel ca şi Ziua independenţei, identitatea noastră şi prin ea ne manifestăm ca popor şi ca oameni. O aştept întotdeauna cu mare drag şi este un moment de înălţare sinceră, fără ca să cădem în patetismul care este banal deja când vorbim despre această sărbătoare".
La Salonul Internaţional de Carte expun peste 300 de edituri, din 21 de ţări. Duminică şi luni are loc cea de-a doua ediţie a Conferinţei Internaţionale intitulată "Limba Română, limbă a integrării europene" în organizarea Institutului Cultural Român Mihai Eminescu de la Chişinău, în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, cu Institutul de Filologie al Academiei şi toate instituţiile învăţământ superior din Republica Moldova.