Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la 15 ianuarie
Data naşterii poetului Mihai Eminescu, 15 ianuarie, este şi ziua în care se va sărbătorii Ziua Culturii Naţionale.
Articol de Mihaela Helmis, 11 Ianuarie 2016, 06:58
Data naşterii lui Mihai Eminescu, 15 ianuarie, este şi ziua în care se va celebra Ziua Culturii Naţionale.
În ţară şi peste hotare, începând chiar de mâine şi până duminica viitoare, vor avea loc o serie de manifestări.
Tema aleasă de Academia Română în Ziua Culturii Naţionale, în sesiune specială, este "Identitatea naţională".
Pe lista invitaţilor se află la cel mai înalt nivel Preşedinţia României, Casa Regală, Patriarhia Română şi Ministerele Educaţiei şi Culturii, alături de prestigioşi academicieni Eugen Simion, Dan Berindei, Răzvan Theodorescu, Nicolae Breban, Ioan Aurel Pop, Alexandru Zub sau Mihai Cimpoi.
Filarmonica "George Enescu" dedică Zilei Culturii Naţionale concertele de miercuri, joi şi sâmbătă.
În program, poemul coregrafic "Luceafărul" de Eugen Doga, legând muzica de poezia eminesciană, ca şi recitalul extraordinar "Mihai Eminescu - om, geniu şi poet divin", susţinut de actorul Dorel Vişan şi flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.
Vineri, 15 ianuarie, spectacolul de muzică tradiţională şi poezie "La porţile Cerului", organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", îi va avea ca protagonişti pe Grigore Leşe şi invitaţii săi.
Demonstraţiile de virtuozitate vocal-instrumentală vor alterna cu momente lirice, susţinute de actorul Ioan Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu.
Spectacolul va fi transmis în direct de Televiziunea Română şi de reprezentanţele ICR de la Istanbul, Stockholm, Londra şi Roma.
De altfel, toate institutele noastre culturale de peste hotare prezintă oferte diverse, ce includ şi poezia eminesciană în traduceri, ca şi versiunea românească.
La Stockholm va fi ascultată interpretarea lui Marel Iureş de pe audiobook-ul "Vis", lansat de Editura Casa Radio în anul 2012.
La ICR New York se va afla Ansamblul "Imago Mundi" cu spectacolul "Izvor - de la Cantemir la Enescu", cu poeme de Mihai Eminescu în interpretări istorice din arhivele Radio România şi în traducerea lui Adrian Săhlean.
Spectacolul de muzică şi poezie "Dor de Eminescu", susţinut de Corul de Cameră "Preludiu", dirijor Voicu Enăchescu, şi Ansamblul "Violoncellissimo", condus de Marin Cazacu, este modul în care Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română" onorează Ziua Culturii Naţionale în acest an - şi sunt acestea doar câteva dintre evenimentele de marcă pe care Ziua Culturii Naţionale le prilejuieşte.