Ziua Brâncuşi
În fiecare an, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Brâncuşi, amintind de data naşterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Februarie 2019, 08:16
Marele sculptor Constantin Brâncuşi întruchipează întreaga lume românească, în dimensiunile sale materiale şi spirituale, reuşind să o proiecteze în universal, mesajul său, pornit de la Hobiţa, izvorând din tot ceea ce are cosmic în el sufletul poporului român, afirmă preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, în contextul în care la 19 februarie este marcată Ziua Brâncuşi.
"Constantin Brâncuşi întruchipează întreaga lume românească, în dimensiunile sale materiale şi spirituale, reuşind, prin geniul său, să o proiecteze în universal.
Coloana Recunoştinţei fără Sfârşit, Masa Apostolilor Neamului, Poarta Sărutului, toate situate pe Calea Sufletelor eroilor din Târgu Jiu, menite iniţial să cinstească memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de întregire, îl plasează pe artistul însuşi între eroii poporului român, în ciuda obtuzităţii de care s-a lovit din partea autorităţilor statului român în timpul vieţii, afirmă preşedintele Academiei într-o declaraţie acordată Agerpres.
"Marmura, piatra, metalul, dar mai ales lemnul se mlădiază în formele ancestrale ale acestui popor şi ale acestui pământ în tipare general valabile.
Creaţia sa pariziană şi toate lucrările rămase în afara României, de la Paris la Philadelphia şi de la Chicago la Veneţia, îl înalţă pe Constantin Brâncuşi între cei câţiva sculptori de nivel mondial, receptabili de către toţi iubitorii de artă, dincolo de spaţii şi timpuri.
Mesajul său, pornit de la Hobiţa, izvorăşte din tot ceea ce are cosmic în el sufletul poporului român", mai spune preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.
În fiecare an, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Brâncuşi, amintind de data naşterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876.