Violenţa de la televizor, un pericol pentru copii
Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare avertizează că televiziunile din România oferă publicului mai multă violenţă decât în alte ţări.
10 Martie 2010, 20:50
În anul 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a iniţiat o campanie pentru protecţia minorilor.
Reprezentanţii CNA atrăgeau atunci atenţia părinţilor asupra violenţei de la televizor, care i-ar putea afecta pe copii.
Fenomenul este la fel de prezent şi în prezent, potrivit unei analize realizate de Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare.
Studiul arată că televiziunile din România oferă publicului, şi mai ales copiilor, mai multă violenţă decât în alte ţări.
În România, numărul actelor de violenţă prezentate într-o oră la televizor variază de la nouă minute până la 23.
Şi în cazul canalelor de desene animate, durata actelor de violenţă este foarte ridicată. Unul dintre posturile monitorizate a ajuns chiar la 37 de minute într-o oră de program.
Specialistul UNICEF, Eugen Crai, avertizează asupra consecinţelor negative pe care actele de violenţă prezentate la televizor o au asupra copiilor.
"Psihologii sunt unanimi că produc o serie de consecinţe nefaste asupra creşterii şi dezvoltării copilului.
"De la stări de anxietate, de la insomnie, de la tulburări de nutriţie, de metabolism şi asa mai departe, toate aceste lucruri se produc din cauza violenţei la care este expus copilul", a declarat Eugen Crai.
Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a declarat că la programele de desene animate licenţiate în România nu s-au constatat probleme deosebite, însă a menţionat că posturile licenţiate în Uniunea Europeană nu se afla sub jurisdicţia consiliului şi, în consecinţă, acestea nu pot fi sancţionate de CNA.
"Referitor la cele trei canale de desene animate care au fost monitorizate, nu se află sub jurisdicţia CNA. E vorba de canale licenţiate în Uniunea Europeană; deci nu sunt posturi pe care noi să le putem sancţiona, amenda.
"Şi atunci când apar probleme, există o procedură internaţională complicată, în care trebuie să notifici postul respectiv, de două ori într-un an, după care, dacă nu reuşeşti să obţii din partea lui o schimbare de atitudine, se poate apela şi la Comisia Europeană", a declarat Răsvan Popescu.
În studiul prezentat de Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare se recomandă părinţilor să nu-şi lase copiii prea mult timp în faţa televizorului şi să fie foarte atenţi la ce emisiuni vizioneaza acestia.