Unde mergem în weekend?
Recomandări de weekend de la corespondenții Radio România Actualități.
Articol de Ruxandra Iorgu, 19 Octombrie 2024, 10:57
Tulcea: Festivalul Danubius ArtFest și Festivalul Film în Sat
Publicul tulcean este așteptat cu o serie de lansări de carte, recitaluri și proiecții de filme românești. Festivalul Danubius ArtFest este organizat de Asociația de Dezvoltare Regională Aegyssus, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion și cu Biblioteca Județeană Panait Cerna. A început joi cu lansări de carte și recitaluri, vineri a continuat cu atelierul de scriere creativă susținut de Florin Iaru, lansările de la Casa Avramide și recitalul lui Mircea Vintilă, începând cu ora 19.00 .
Sâmbătă, de la ora 15.30 au loc, sub genericul “Axa scriitorilor Constanța-Tulcea-Galați”, o serie de lansări de carte , după cum urmează: Nicolae C. Ariton, „Aegyssus versus Anopheles”, Diana Dobrita Bâlea, „Fata cu ochii de lună”, Elena Netcu, „Nedeia”, Adrian Nicola, „Lumea dintre lumi”, Tudose Tatu, „Feniksul hoțoman la Gurile Dunării”.
La ora 17.00 va fi susținut un recital de către Asociația Divas, cu arii din opere cunoscute, iar de la ora 18.00, o conferință a dr. Augustin Ioan - „Când începe arhitectura? Noi contribuții la o întrebare multimilenară”.
Festivalul se va încheia, după ora 19.00, cu recitalul îndrăgitei și nonconformistei artiste Ada Milea.
La Murighiol va avea loc, la acest sfârșit de săptămână,Festivalul Film în Sat.
Vineri, de la ora 18.30 a avut loc proiecția filmului “Anul nou care n-a fost”. Toma Cuzin, organizatorul evenimentului a menționat pentru postul nostru de radio că “Anul acesta avem „Moromeții 3”, care încă n-a ieșit în cinematografe... și avem un al treilea film, care nu este nou, dar este de actualitate, „Și atunci, ce este libertate?” Ma bucură prezența în festivalul nostru a regizorului Tudor Giurgiu, îl avem pe domnul Andrei Zincă, care este regizor și coproducător la filmul „Și atunci, ce este libertate?”.
Festivalul presupune și ateliere de pictură, cusături, sculpturi, dar și concerte, iar accesul la proiecții este gratuit. (corespondent Luiza Rosetti)
Gorj: Campania “Discover Peștișani !”
Este apelul autorităților locale de a atrage turiști în această zonă, cunoscută, în mod deosebit, datorită sculptorului Constantin Brâncuși.
Comuna Peștișani este cunoscută de cei mai mulți dintre turiști ca fiind locul de baștină a sculptorului Constantin Brâncuși. În localitate sunt multe obiective turistice, deși mai puțin cunoscute. Autoritățile promovează aceste obiective printr-o campanie pe pagina de Facebook “Discover Peștișani”.
Izabela Coară, promoter la „Discover Peștișani”, ne provoacă să urcăm pe valea Bistriței și să descoperim masivul Vâlcan cu peisaje absolut senzaționale, cele patru biserici de lemn din comună, cele din satele Frâncești, Gureni, Hobița, incluse în ruta cultural-turistică a bisericilor de lemn din România.
De asemenea, turiștii sunt invitați să viziteze lacurile din centrul comunei Peștișani, unde pot face un picnic pe malul apei. În proximitatea casei-muzeu „Constantin Brâncuși” se află un teren de mini-golf, unde tinerii și copiii pot exersa lovituri de golf.
La Peștișani se află Peștera Cioarei, unde a fost descoperită una dintre cele mai vechi așezări umane din Europa, de acum peste 50000 de ani. (Corespondent Răzvan Stoichițoiu)
Târgu Mureș: Expoziția „Mineralia , Cuarțul — regele mineralelor”
La muzeul de Etnografie și Artă Populară din Piața Trandafirilor, este deschisă expoziția Mineralia — Cuarțul,regele mineralelor.
Geologul Andrei Gorduza, co-organizatorul expoziției a explicat de ce cuarțul a fost ales vedeta ediției din acest an a expoziției, “este prezent absolut peste tot în natură, în rocile magmatice, în rocile metamorfice, cel mai abundent mineral din scoarța terestră. Apare în foarte multe forme și culori. Toată lumea știe despre ametist, despre citrin, dar avem și rarități, cum ar fi cuarțul cu incluziuni de turmalină sau cuarțul cu rutil, pare ireal că este făcut în natură. ”
Primii vizitatori au sosit încă de joi și au fost fascinați de geode, de sferele de cuarț, obeliscuri de cuarț de diferite culori, de bijuterii și obiecte decorative.
Programul de vizitare este de joi până duminică, între orele 10.00 — 18.00, iar intrarea este liberă. (Corespondent Marcela German)
București: Festivalul Național de Teatru, la cea de —a 34-a ediție
Festivalul Național de Teatru a început vineri și se va desfășura timp de 11 zile, până pe 28 octombrie, în săli de teatru și în diverse spații neconvenționale din București.
La această ediție, Departamentul de Teatru Radiofonic al Radiodifuziunii Române participă „cu o bogată selecție de spectacole, de producții sonore, care se adresează unui public larg, care poate, în felul acesta simți ceva din energia și emoția Festivalului”, a declarat regizoarea Oana Cristea Grigorescu.
Tot ea semnează adaptarea radiofonică a spectacolului “Langholzfeld”, după un text de Andreas Jungwirth, una dintre cele mai de succes voci ale dramaturgiei europene de astăzi.
Producția radiofonică a fost distinsă anul trecut, cu premiul “Together for Peace”, acordat de Asia-Pacific BroadcastingUnion (ABU) și „este un text care reflectă transformările lumii de azi, schimbările cu care ne confruntăm aici în Europa de Est, efectele realităților socio-politice contemporane”, a mai adăugat Oana Cristea Grigorescu, pentru Radio România.
O altă recomandare din cadrul festivalului este lansarea, de curând, în Macedonia de Nord, a unei cărți de dramaturgie română contemporană, tradusă de Ermis Lafazanovski. Este vorba de o culegere de texte scrise de șapte autori contemporani, tineri reprezentativi ai dramaturgiei române. (Reporter Mihaela Helmis)
Brașov : Proiecția 3D a spectacolului Pink Floyd — Dark Side of the Moon
Se împlinește o jumătate de veac de când au fost auzite primele acorduri ale melodiilor formației britanice.
Vineri seara, în cadrul Planetariului, a avut loc, în premieră în România, proiecția 3D a spectacolului Pink Floyd — Dark side of the Moon, la 50 de ani de la lansarea celebrului album. Pe parcursul celor 45 de minute, publicul a avut parte de o experiență imersivă unică și a audiat toate melodiile de pe legendarul album.
La Centrul Cultural Reduta, a avut loc vineri seara, un concert al grupului folk brașovean “Om bun”, care împlinește 30 de ani de activitate scenică.
Tot vineri, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Filarmonicii a avut loc un concert al “IX Percussion Group”, din Japonia, sub bagheta renumitei dirijoare Kuniko Kato.
La Muzeul Civilizației Urbane se desfășoară, sâmbătă, o vânătoare de comori, iar la Biblioteca Județeană George Barițiu - o șezătoare de octombrie.
La Centrul Reduta este prezentată sâmbătă, expoziția “Umbre în zbor”, o incursiune în lumea corbilor. Vor fi prezentate 77 din cele 365 de lucrări ale artistei Oana Obacu.
Sâmbătă, de la ora 18.00, la Biserica Neagră are loc, în cadrul seriei de concerte Organ Nights, care au debutat în luna mai, concertul organistului și dirijorului Steffen Schlandt.
In județ, oferta este interesantă datorită evenimentului Ziua Stejarului de la Merchiașa. Este vorba de celebrarea unui gorun, supranumit Batrânul Carpaților, care , în urma unor studii, s-a stabilit că este cel mai bătrân arbore din țara noastră. Va împlini un mileniu peste numai câțiva ani. Copacul, care se află într-o zonă mirfică, la numai 11 km de Brașov, înspre localitatea Rupea, are peste 21 de metri și o circumferință de aproape 10 metri. (corespondent Adrian Cârneciu)